Chleb ziołowy na zakwasie

Zdjęcie - Chleb ziołowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najlepszy. Tak ocenił go mój wierny recenzent chlebów. Porwał przy okazji połowę zanim zdążyłam się zorientować.

Chleby na zakwasie są w pewien sposób niezwykłe. Mam sto razy większą satysfakcję, gdy wyjdą tak jak je sobie zaplanowałam, a do tego objadam się nimi bezrefleksyjnie, tłumacząc sobie, że to przecież samo zdrowie:) Połączenie w smaków w tym chlebie też mnie uwiodło. Idealnie kwaśny (jak to chleb na zakwasie), idealnie słony i idealnie ziołowy. Zaczynam poważnie żałować, że bezmyślnie pozbyłam się połowy.

A tak wygląda ciasto po 4-godzinnym wyrastaniu:

Zdjęcie - Chleb ziołowy na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ziołowy na zakwasie

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • po jednej łyżeczce suszonego oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku i ziół prowansalskich
  • 190 ml ciepłej wody
  1. Pomieszaj ze sobą w misce zakwas, 200 g mąki, zioła i sól. Dolej ciepłą wodę i dobrze wymieszaj drewnianą łyżką. Ciasto powinno mieć bardzo lepką konsystencję, przypominającą konsystencję samego zakwasu.
  2. Miskę przykryj materiałową szmatką i odłóż w ciepłe miejsce (na przykład niedaleko lekko rozgrzanego palnika) na 4 godziny.
  3. Po upływie tego czasu, do ciasta dodaj kolejne 200 g mąki i zagniataj aż będzie miało jednolitą, elastyczną konsystencję.
  4. Prostokątną, małą formę do pieczenia wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami, aby chleb się nie przykleił (możesz zamiast nich użyć bułki tartej, lub mąki z pełnego przemiału).
  5. Umieść ciasto w formie, ugnieć i przykryj formę materiałową szmatką. Wstaw do ciepłego miejsca na co najmniej 8 godzin, a najlepiej na noc. Ciasto powinno urosnąć do wysokości foremki. Najlepiej rozgrzać piekarnik do 60 stopni, wyłączyć i umieścić w nim chleb z lekko otwartymi drzwiczkami.
  6. Po upływie czasu leżakowania chleba rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  7. Wstaw formę z chlebem. Po 10 minutach posmaruj chleb z góry, używając pędzelka, bardzo zimną wodą (najlepiej wrzucić do wody lód).
  8. Powtarzaj tę czynność co 10 minut.
  9. Piecz chleb przez 45 minut.
  10. Odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy