Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką
Czas na pierwszy chleb w nowym roku. Dla jednych to dobry moment na stawianie sobie celów i postanowień noworocznych, dla innych to tylko zmiana cyfry w dacie. Jedno jest pewne, zawsze jest warto upiec domowy chleb, niezależnie od okoliczności
Ostatnio przez mały przypadek połączyłam ziemniaki z wędzoną papryką w formie przyprawy. Okazało się, że ziemiste pyry lubią się z wędzonym aromatem, a smak ten postanowiłam przenieść do chleba. Puree ziemniaczane w drożdżowym chlebie sprawia, że jego miąższ jest bardziej elastyczny, a przy tym zachowuje dłużej świeżość. Wędzona papryka nadaje wypiekowi oryginalny posmak i zapach.
Chleb upiekłam w okrągłej formie, ale ciasto może także śmiało wyrastać w podłużnej formie keksówce lub w wiklinowym koszyku, aby przed pieczeniem przerzucić je na blachę.
5.0 z 1 ocen Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki pszennej typ 650
- 5 g suszonych drożdży instant
- 350 ml letniej wody
- 200 g rozgniecionych ziemniaków z łyżką oliwy
- 2 łyżeczki soli
- łyżeczka wędzonej papryki
- łyżka oliwy+ łyżka bułki tartej do formy
- Ugotowane ziemniaki odsączmy z wody i rozgniatamy tłuczkiem z łyżką oliwy.
- Ziemniaki łączymy z mąką, drożdżami, wędzoną papryką solą i letnią wodą. Wyrabiamy przez 3-4 minuty.
- Formę okrągłą lub podłużną smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Przekładamy uformowaną kulę z ciasta do formy, wierzch posypujemy bułką tartą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 12-15.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.