Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką

Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas na pierwszy chleb w nowym roku. Dla jednych to dobry moment na stawianie sobie celów i postanowień noworocznych, dla innych to tylko zmiana cyfry w dacie. Jedno jest pewne, zawsze jest warto upiec domowy chleb, niezależnie od okoliczności :)

Ostatnio przez mały przypadek połączyłam ziemniaki z wędzoną papryką w formie przyprawy. Okazało się, że ziemiste pyry lubią się z wędzonym aromatem, a smak ten postanowiłam przenieść do chleba. Puree ziemniaczane w drożdżowym chlebie sprawia, że jego miąższ jest bardziej elastyczny, a przy tym zachowuje dłużej świeżość. Wędzona papryka nadaje wypiekowi oryginalny posmak i zapach.

Chleb upiekłam w okrągłej formie, ale ciasto może także śmiało wyrastać w podłużnej formie keksówce lub w wiklinowym koszyku, aby przed pieczeniem przerzucić je na blachę.

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

5.0 z 1 ocen

Chleb ziemniaczany z wędzoną papryką Autor: Tosia Czas przygotowania: 2 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 350 ml letniej wody
  • 200 g rozgniecionych ziemniaków z łyżką oliwy
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • łyżka oliwy+ łyżka bułki tartej do formy

Instrukcja
  1. Ugotowane ziemniaki odsączmy z wody i rozgniatamy tłuczkiem z łyżką oliwy.
  2. Ziemniaki łączymy z mąką, drożdżami, wędzoną papryką solą i letnią wodą. Wyrabiamy przez 3-4 minuty.
  3. Formę okrągłą lub podłużną smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Przekładamy uformowaną kulę z ciasta do formy, wierzch posypujemy bułką tartą i przykrywamy ściereczką. Stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, chleb pieczemy przez 25 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 12-15.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów