Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pewnie każdemu kiedyś zostały ziemniaki z obiadu. Co można z nich zrobić, oprócz kopytek? Oczywiście upiec chleb, a dodatek koperku na ziemniakach będzie smakowym atutem przyszłego wypieku.

Ziemniaki można dodać w kawałkach lub w formie puree i upiec chleb drożdżowy lub na zakwasie. Ja wybrałam do tego zakwas żytni i wyszedł z tego fantastyczny bochenek, który śmiało mógłby nosić nazwę „wiejski„.

Zdjęcie - Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ziemniaczany z koperkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 37 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki pełnoziarnistej
  • 150 g aktywnego zakwasu (żytniego lub pszennego)
  • 250 g puree ziemniaczanego
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki łączymy z aktywnym zakwasem, ziemniakami, koperkiem i solą. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 5 minut. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce.
  2. Po godzinie przekładamy ciasto na oprószony mąką blat. Ciasto delikatnie rozciągamy i składamy od dołu ku środkowi i od góry ku środkowi. Złożone jak koperta ciasto przekładamy do misy i zostawiamy pod przykryciem na 1,5 h.
  3. Następnie formujemy z ciasta bochenek, który przekładamy do wybranej formy lub wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką. Ciasto przykrywamy i zostawiamy na 1,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z wodą lub kostkami lodu.
  5. Wyrośnięte ciasto zostawiamy w formie lub przerzucamy z koszyka na blachę. Nacinamy i pieczemy 10 minut.
  6. Ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy chleb jeszcze 27 minut. Studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Prosty chleb z młodymi ziemniakami
2

Prosty chleb z młodymi ziemnia…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bardzo łatwy chleb z ziemniakami
4

Bardzo łatwy chleb z ziemniaka…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Puszyste bułeczki  razowe
3

Puszyste bułeczki razowe

KeJt KeJt
Przepisy z serca domu

Bułki ziemniaczane
1

Bułki ziemniaczane

Laura Laura
Cafe Babilon

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem
1

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
2

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Delikatna mielonka z kurczaka i szynki
1

Delikatna mielonka z kurczaka…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu