Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie)

Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie)

Zdjęcie - Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Wrzucane tu przeze mnie przepisy na chleb najczęściej odzwierciedlają nieco moje aktualne miłości do produktów. Na celowniku ostatnio jest świeży szpinak, który lubię krótko poddusić i podac na przykład z kaszą, lub zjeść go na surowo w formie sałatki. Naturalną więc sprawą jest, że wylądował również w chlebie. Dzisiaj, poza wspomnianym szpinakiem, dodaję również jogurt naturalny. Polecam wam ten dodatek, gdyż nadaje bochenkom delikatności. Polecam go też zwykle osobom, które wolą nie przesadzać z dodatkami i tworzyć "czyste" pieczywo. Jogurt w żaden sposób nie dominuje, gdyż jego smak jest niewyczuwalny, ale faktycznie zmienia jakość chleba. Zachęcam was do dodawania rzeczy, które namiętnie spożywacie do waszych bochenków. Zawsze z tego wyjdzie coś dobrego. No dobra, prawie zawsze:) Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie)

Autor: Sliwka

Czas przygotowania: 12 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 12 godz 35 min Porcje: 1

 

Składniki

  • Zaczyn:
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 50g mąki pszennej razowej
  • 50 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • 150 g zaczynu
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 garście posiekanego świeżego szpinaku
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • ok. 120 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Pomieszaj składniki na zaczyn w misce. Przykryj ją folią aluminiową i odstaw w cieple miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu wymieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe poza wodą.
  3. Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
  4. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą szmatką na ok. 6 godzin, aby ciasto znacznie powiększyło objętość.
  5. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. Wstaw formę i piecz ok. 35 minut.
  7. Wyjmij z formy i z papieru. Odstaw do ostygnięcia.

Kategorie przepisów