Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie)

Wrzucane tu przeze mnie przepisy na chleb najczęściej odzwierciedlają nieco moje aktualne miłości do produktów. Na celowniku ostatnio jest świeży szpinak, który lubię krótko poddusić i podac na przykład z kaszą, lub zjeść go na surowo w formie sałatki. Naturalną więc sprawą jest, że wylądował również w chlebie. Dzisiaj, poza wspomnianym szpinakiem, dodaję również jogurt naturalny. Polecam wam ten dodatek, gdyż nadaje bochenkom delikatności. Polecam go też zwykle osobom, które wolą nie przesadzać z dodatkami i tworzyć "czyste" pieczywo. Jogurt w żaden sposób nie dominuje, gdyż jego smak jest niewyczuwalny, ale faktycznie zmienia jakość chleba. Zachęcam was do dodawania rzeczy, które namiętnie spożywacie do waszych bochenków. Zawsze z tego wyjdzie coś dobrego. No dobra, prawie zawsze:) Chleb ze szpinakiem i jogurtem (na zakwasie)
Autor: Sliwka
Czas przygotowania: 12 godz Czas pieczenia: 35 min Calkowity czas: 12 godz 35 min Porcje: 1
Składniki
- Zaczyn:
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- 50g mąki pszennej razowej
- 50 g mąki pszennej chlebowej
- 100 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- 150 g zaczynu
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki soli
- 2 garście posiekanego świeżego szpinaku
- 150 g jogurtu naturalnego
- ok. 120 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Pomieszaj składniki na zaczyn w misce. Przykryj ją folią aluminiową i odstaw w cieple miejsce na ok. 6-8 godzin.
- Po upływie tego czasu wymieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe poza wodą.
- Powoli dolewaj wodę i zagniataj ciasto aż uzyska elastyczną konsystencję a następnie jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Odstaw w ciepłe miejsce, przykrytą szmatką na ok. 6 godzin, aby ciasto znacznie powiększyło objętość.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw formę i piecz ok. 35 minut.
- Wyjmij z formy i z papieru. Odstaw do ostygnięcia.