Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym
![Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym](/obrazek/duze/chleb-ze-szparagami-na-zakwasie-pszennym-373199.jpeg)
Sztuka wypiekania domowego chleba kryje za sobą wiele tajemnic. Bochenkiem własnoręcznie przygotowanego chleba można wyrazić wiele emocji np. piekąc dla bliskiej osoby ulubiony chleb żytni, czy zostawiając w cieście niespodziankę. Szczególnie jeśli niespodzianką tą są ulubione, sezonowe produkty jak zielone szparagi.
Podgotowane, młode i delikatne szparagi umieściłam między warstwami ciasta chlebowego na bazie zakwasu pszennego. Nie miałam pojęcia co z tego wyniknie, a eksperyment ten wymagał cierpliwości. Ciasto rosło 5 godzin (chociaż już po 4 nadawał się do piekarnika), piekłam je prawie 40 minut, a na koniec musiałam jeszcze poczekać, aż chleb ostygnie. Gdy go ukroiłam, zobaczyłam piękne szparagowe kropki na kromce, które nie tylko dodają miąższowi chleba koloru, ale także wiosennego smaku :)
Ja wykorzystałam do chleba cienkie szparagi "oliwkowe", ale równie dobrze mogą one być grubsze i białe.
Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym
Autor: Tosia
Czas przygotowania: 5 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 40 min
Porcje: 1
Składniki
- 120 g aktywnego zakwasu pszennego
- 100 g mąki pszennej razowej
- 400 g mąki pszennej typ 650
- 350 ml letniej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- łyżka oliwy
- pół pęczka szparagów (ok. 12-13)
Instrukcja
- Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki (nie mylić z główkami!). W rondelku podgrzewamy wodę ze szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi wrzucamy do wody i gotujemy 4-5 minut, tak, aby nie były miękkie i pozostały jednocześnie jędrne. Ugotowane szparagi odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie.
- Do misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę razową. Dodajemy cukier oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę razem z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Po ok. 4-5 minutach, składniki powinny być odpowiednio połączone.
- Formę keksówkę (u mnie wymiary 11x22 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy 3/4 ciasta do formy, wygładzając wilgotną dłonią wierzch. Na ciasto kładziemy obok siebie szparagi (widoczne na zdjęciu), dociskając je delikatnie w ciasto. Na szparagi wykładamy resztę ciasta, tak aby je przykryło. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 5 godzin.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aż skórka chleba się zarumieni.
- Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.