Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym

Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Sztuka wypiekania domowego chleba kryje za sobą wiele tajemnic. Bochenkiem własnoręcznie przygotowanego chleba można wyrazić wiele emocji np. piekąc dla bliskiej osoby ulubiony chleb żytni, czy zostawiając w cieście niespodziankę.  Szczególnie jeśli niespodzianką tą są ulubione, sezonowe produkty jak zielone szparagi.

Podgotowane, młode i delikatne szparagi umieściłam między warstwami ciasta chlebowego na bazie zakwasu pszennego. Nie miałam pojęcia co z tego wyniknie, a eksperyment ten wymagał cierpliwości. Ciasto rosło 5 godzin (chociaż już po 4 nadawał się do piekarnika), piekłam je prawie 40 minut, a na koniec musiałam jeszcze poczekać, aż chleb ostygnie. Gdy go ukroiłam, zobaczyłam piękne szparagowe kropki na kromce, które nie tylko dodają miąższowi chleba koloru, ale także wiosennego smaku :)

Ja wykorzystałam do chleba cienkie szparagi "oliwkowe", ale równie dobrze mogą one być grubsze i białe.

Zdjęcie - Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb ze szparagami na zakwasie pszennym

Autor: Tosia

Czas przygotowania: 5 godz Czas pieczenia: 40 min Calkowity czas: 5 godz 40 min

Porcje: 1

Składniki

  • 120 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 350 ml letniej wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oliwy
  • pół pęczka szparagów (ok. 12-13)

Instrukcja

  1. Szparagi myjemy i odrywamy twarde końcówki (nie mylić z główkami!). W rondelku podgrzewamy wodę ze szczyptą soli i 1/2 łyżeczki cukru. Szparagi wrzucamy do wody i gotujemy 4-5 minut, tak, aby nie były miękkie i pozostały jednocześnie jędrne. Ugotowane szparagi odsączamy i hartujemy w zimnej wodzie.
  2. Do misy lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną i dodajemy mąkę razową. Dodajemy cukier oraz sól. Stopniowo wlewamy letnią wodę razem z oliwą i zaczynamy wyrabiać ciasto na chleb. Po ok. 4-5 minutach, składniki powinny być odpowiednio połączone.
  3. Formę keksówkę (u mnie wymiary 11x22 cm) smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Przekładamy 3/4 ciasta do formy, wygładzając wilgotną dłonią wierzch. Na ciasto kładziemy obok siebie szparagi (widoczne na zdjęciu), dociskając je delikatnie w ciasto. Na szparagi wykładamy resztę ciasta, tak aby je przykryło. Formę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na ok. 5 godzin.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika, pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 i dopiekamy jeszcze 15-20 minut, aż skórka chleba się zarumieni.
  5. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.

Kategorie przepisów