Chleb z żurawiną i orzechami

Chleb z żurawiną i orzechami
Zdjęcie - Chleb z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z żurawiną i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki na zaczyn:
  • 100 g zakwasu żytniego
  • 300 g ciepłej wody + 1 litr na dno piekarnika
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju Kujawskiego tłoczonego na zimno
na ciasto właściwe:
  • 100 g ciepłej wody
  • 200 g zmielonych orzechów włoskich
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać w misce, zafoliować i odstawić na 12 godzin w ciepłe miejsce.


Po 12 godzinach dodajemy do ciasta resztę składników i mieszamy do połączenia - ciasto będzie klejące. Zostawiamy do wyrośnięcia od 2 do 3 godzin do podwojenia objętości.


Po wyrośnięciu przerabiamy (mieszamy) ciasto i przekładamy do formy keksowej (o rozmiarze 30/11 cm) posmarowanej olejem - zostawiamy, aby jeszcze wyrosło. Następnie na dno piekarnika wstawiamy około jednego litra wody w blaszce, wstawiamy chleb na kratkę w piekarniku i pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut.


Po tym czasie wyjmujemy chleb z formy i układamy na kratce do wystygnięcia.


Porada: jeżeli zakwas jest młody, dodać łyżeczkę suchych drożdży.


Przepis pochodzi z magiawkuchni.blox.pl

Kategorie przepisów