Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Zdjęcie - Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostałam poproszona o wypiek swojskiego chleba na komunię do bliźniaków po sąsiedzku:-) Głowiłam się jaki im będzie smakował. Na pewno miał być bardziej jasny niż ciemny, czyli z przewagą mąki pszennej. Ostatecznie wybrałam z książki "Chleb" J. Hamelmana, z której już niejeden bochenek nas zachwycił. Prezent okazał się strzałem w 10:-) Smakował wszystkim. I wejdzie na pewno na stałe do mojego repertuaru wypieku pieczywa.

Zdjęcie - Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana - Przepisy kulinarne ze zdjęciami wg Jefreya Hamelmana Zaczyn:

  • 140 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( ja użyłam typ 650 )
  • 30 g zakwasu żytniego ( dokarmionego na 12 godzin przed pieczeniem )
  • 170 g wody

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, przykryć folią i zostawić na 12 godzin ( najlepiej na noc ). Ciasto właściwe:

  • 680 g mąki pszennej chlebowej typ 750 lub 650
  • 90 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 420 g wody
  • 20 g soli

Przygotowanie: Do miski przełożyć mąkę pszenną i żytnią, dodać zaczyn i wodę. Wymieszać krótko ( tylko do połączenia się składników ) i odstawić na 20-60 minut. Po upływie danego czasu posypać ciasto solą i wyrabiać ciasto przez 2-3 minuty na niskich obrotach robota.
Ciasto chlebowe przykryć ściereczką kuchenną i odstawić na 2,5 godziny w ciepłe miejsce. Co 50 minut (2x) lub raz po 75 minutach ciasto przełożyć na stolnicę, rozpłaszczyć i złożyć kilkakrotnie.
Z tak przygotowanego ciasta uformować bochenek lub dwa i włożyć do keksówki, garnka, lub koszyka do wyrastania. Ja swój włożyłam do garnka wysmarowanego masłem.
Bochenki/bochenek odstawić do wyrośnięcia na około 2-2,5 godziny. Garnek żeliwny albo patelnię żeliwną czy też kamień do pizzy nagrzać w piekarniku do 230 stop. C i przełożyć na nie wyrośnięty, okrągły bochenek chleba. Naciąć go ozdobnie i wstawić go do nagrzanego piekarnika. Bochenek w keksówce czy zwykłym garnku wstawić bez nagrzewania do gorącego piekarnika. Piec najlepiej z funkcją pary lub wstawić na dno piekarnika blachę i po nagrzaniu wlać szklankę wody. Piec około 40 minut. Upieczony chleb postukany w spód powinien wydać głuchy odgłos.

Przepisy z tych kategorii

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb na zakwasie Rodolpha Coustona. Marcowa Piekarnia

Chleb na zakwasie Rodolpha Cou…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami