Chleb z suszonymi pomidorami i oliwą
Zima nie odpuszcza. Nie przypominam sobie takiej pogody o tej porze roku od dawna (jak nie nigdy!). Mimo, że zimę darzę sympatią, szczególności jej śnieżną wersję, mój organizm ma już dosyć. Sam wysyła mi sygnały, że coś jest nie tak i że spodziewał się raczej cieplejszego klimatu. Na przykład nadchodzącego powoli lata i pomidorów, które naprawdę mają smak!
Gdy jest ciepło uwielbiam kwaskowate, soczyste pomidory. I takie właśnie mam zamiar, jeśli lato się kiedyś w ogóle pojawi, wysuszyć i zamknąć w słoiczku na następne, długie, zimne dni.
Uwielbiam suszone pomidory! A w chlebie smakują mi po prostu nieziemsko! Dlatego wykorzystuje je w wielu rodzajach wypieków, bez umiaru. Tym razem, zainspirowana tym, że w słoiczkach często pojawiają się w oliwie, dodałam oliwę również do chleba, aby miał bardziej wilgotną konsystencję.
Chleb z suszonymi pomidorami i oliwą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 1 godzina 30 minut Czas pieczenia: 30 minut Całkowity czas: 2 godziny Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- ok. 7 suszonych pomidorów z zalewy
- 2 łyżki oliwy
- ok. 250 ml ciepłej wody
- Pomieszaj ze sobą suche składniki: mąkę, drożdże i sól.
- Pokrój pomidory na małe kawałki i dorzuć do mieszanki. Dolej oliwę i zacznij zagniatać ciasto rękami.
- W miarę zagniatania powoli dolewaj ciepłą wodę. Zagniataj i dolewaj aż ciasto osiągnie elastyczną, odchodzącą od ręki konsystencję. Od tego momentu zagniataj intensywnie jeszcze przez kilka minut.
- Wyłóż prostokątną formę do pieczenia (ok. 15 cm długości) papierem do pieczenia. Wsadź ciasto do środka, uklep i przykryj materiałową szmatką.
- Odstaw w ciepłe miejsce, na przykład niedaleko rozgrzanego kaloryfera na ok. 1,5 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw ciasto i piecz ok. 30 minut, aż zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego długiej wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.