Chleb z suszoną żurawiną na zakwasie pszennym

Chleb z suszoną żurawiną na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z suszoną żurawiną na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Od kiedy piekę naprawdę dużo chleba, używam go czasem w niecnych celach. Gdy chcę kogoś o coś poprosić, przekupuję go bochenkiem chleba, a po takim prezencie nikt mi nie odmawia. Spróbujcie sami:)

Ten chleb wyprodukowałam z myślą o pewnym przekupstwie. Ale gdy go spróbowałam, moje wszystkie niecne plany uleciały. Z tym chlebem po prostu nie mogą wiązać się jakiekolwiek złe emocje!

Zdjęcie - Chleb z suszoną żurawiną na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Teraz powiem coś co zabrzmi nieszczerze, ale uwierzcie mi, mówię to z ręką na sercu. To absolutnie najlepszy chleb, jaki udało mi się stworzyć kiedykolwiek. Zakwasowa konsystencja i słodki dodatek żurawiny – niesamowite. Spróbujcie koniecznie!

Chleb z suszona żurawiną na zakwasie pszennym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 40 minut Całkowity czas: 8 godziny 40 minut

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 75 g siemienia lnianego
  • 75 g płatków owsianych
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 20 g miodu
  • 25 g mielonych orzechów włoskich
  • 15 g oliwy
  • 200 ml wrzątku + 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Do miseczki wsyp siemię lniane i płatki owsiane. Zalej je 200 ml wrzątku, przykryj talerzykiem i odstaw na 5 minut, aby spęczniały. Ostudź.
  2. Do dużej miski wsyp wszystkie składniki oprócz wody łącznie z wystudzonym siemieniem lnianym i płatkami owsianymi.
  3. Powoli dolewaj wodę i powoli zagniataj ciasto. Zagniataj i powoli dolewaj aż osiągnie lekko lepką konsystencję. Zagniataj dalej, a jeśli ciasto będzie się zbyt mocno lepić, podsypuj je mąką. Zagniataj co najmniej 5 minut, ale kilka minut więcej jest pożądane.
  4. Natłuść formę o długości ok 25 cm. Obsyp ją w środku otrębami na każdej ściance, aby chleb się nie przykleił. Umieść ciasto w formie, lekko uklep, przykryj folią aluminiową i odstaw w ciepłe miejsce na noc (co najmniej 8 godzin).
  5. Przed upływem czasu wyrastania nagrzej piekarnik do 200 stopni.
  6. wstaw chleb do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut. Wyjmij go z formy i ostudź na kratce z piekarnika.

3.1.09

Kategorie przepisów