Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym tygodniu planuję trochę poszaleć z chlebami i upiec słynny Tartine bread. Jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, ale przede wszystkim też czasu, dlatego jego upieczenie planuję już od dwóch tygodni, wciąż jednak brakuje mi na to wolnego dnia. Zanim to jednak nastąpi, w dzisiejszy trochę zabiegany poniedziałek, postanowiłam szybko wypełnić domowy chlebak jakimś smacznym chlebem.

W szafce znalazłam paczkę czerwonej soczewicy, która leży już od jakiegoś czasu i czeka, aż coś z niej zrobię. W lodówce znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i pomyślałam, że oba składniki świetnie ze sobą grają, nie tylko kolorystycznie.

Przemyciłam je do ciasta na szybki chleb pełnoziarnisty i wyszedł z tego naprawdę fajny chleb. A wymaga od nas małej ilości pracy :)

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • łyża zalewy z suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • 300-330 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Dodajemy suszone drożdże, pokrojone drobno suszone pomidory, zalewę, czyli olej/oliwę z suszonych pomidorów, suszoną paprykę oraz sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż składniki się dokładnie połączą.
  3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 1h 40minut.
  4. Po tym czasie pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest poprawnie upieczony. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Lazania z soczewicą
1

Lazania z soczewicą

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z kurkami
1

Sałatka z kurkami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pierogi z soczewicą i marchewką
1

Pierogi z soczewicą i marchewk…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Pasta z soczewicy
2

Pasta z soczewicy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pasta z soczewicy
1

Pasta z soczewicy

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Kapuśniak z soczewicą
2

Kapuśniak z soczewicą

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake