Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W tym tygodniu planuję trochę poszaleć z chlebami i upiec słynny Tartine bread. Jego przygotowanie wymaga sporo cierpliwości, ale przede wszystkim też czasu, dlatego jego upieczenie planuję już od dwóch tygodni, wciąż jednak brakuje mi na to wolnego dnia. Zanim to jednak nastąpi, w dzisiejszy trochę zabiegany poniedziałek, postanowiłam szybko wypełnić domowy chlebak jakimś smacznym chlebem.

W szafce znalazłam paczkę czerwonej soczewicy, która leży już od jakiegoś czasu i czeka, aż coś z niej zrobię. W lodówce znalazłam słoiczek suszonych pomidorów i pomyślałam, że oba składniki świetnie ze sobą grają, nie tylko kolorystycznie.

Przemyciłam je do ciasta na szybki chleb pełnoziarnisty i wyszedł z tego naprawdę fajny chleb. A wymaga od nas małej ilości pracy :)

Zdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pełnoziarnisty chleb z soczewicą i suszonymi pomidorami Autor: Tosia Czas przygotowania: 1 godz. 40 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 2 godz. 20 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g mąki pszennej typ 650
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 250 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 5-6 suszonych pomidorów
  • łyża zalewy z suszonych pomidorów
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżeczka ostrej lub słodkiej papryki
  • 300-330 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy ugotowaną i odsączoną z wody soczewicę. Dodajemy suszone drożdże, pokrojone drobno suszone pomidory, zalewę, czyli olej/oliwę z suszonych pomidorów, suszoną paprykę oraz sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 4 minut, aż składniki się dokładnie połączą.
  3. Formę keksówkę (11x24cm) smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy pergaminem. Przekładamy ciasto do formy, wierzch wyrównujemy, przykrywamy ściereczką na 1h 40minut.
  4. Po tym czasie pieczemy chleb w rozgrzanym piekarniku do temperatury 190 stopni przez 40 minut. Wbijamy patyczek, jeśli będzie suchy, chleb jest poprawnie upieczony. Wyciągamy go z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Babeczki Bananoffee
2

Babeczki Bananoffee

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Ciasto jogurtowe z rabarbarem
3

Ciasto jogurtowe z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Wegańskie ciasto z marakują
1

Wegańskie ciasto z marakują

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Zupa z czerwonej soczewicy z mleczkiem kokosowym i smażonymi kopytkami

Zupa z czerwonej soczewicy z m…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Pikantny pasztet z marchewki i soczewicy

Pikantny pasztet z marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Pasta z żółtej soczewicy z pieczonym czosnkiem i marchewką

Pasta z żółtej soczewicy z pie…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Zupa z soczewicy z dynią i pomidorami
2

Zupa z soczewicy z dynią i pom…

Karolka Karolka
Przysmaki Karolki

Pasztet wegetariański. Z kaszy jaglanej i soczewicy
1

Pasztet wegetariański. Z kaszy…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio

Sałatka z ziemniaków i soczewicy
3

Sałatka z ziemniaków i soczewi…

KuraDomowa KuraDomowa
Smacznie Zdrowo Tanio