Chleb z siemieniem lnianym i musem jabłkowym (na zakwasie pszennym)

Chleb z siemieniem lnianym i musem jabłkowym (na zakwasie pszennym)

Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i musem jabłkowym (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Często eksperymentuję z wypiekami- dodaje co raz to nowe składniki, wymieniam rodzaje mąki, a wodę na pasujące do chleba soki. Robię to nie tylko dlatego, że z natury lubię poszukiwać nowych smaków, ale również dlatego, żeby Wam, czytelnikom, pokazać różnorodne bochenki. Jeśli jednak jakiś wypiek wyjątkowo mi zasmakuje, powtarzam go wiele razy, niekiedy na własny użytek, niekiedy rozdając go znajomym. I taki jest właśnie ten chleb.

Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i musem jabłkowym (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Połączenie siemienia lnianego i musu jabłkowego odkryłam już jakiś czas temu. Od tego czasu w zaciszu mojej kuchni opracowywałam idealny przepis, aby pokazać Wam go na stronie. Siemię lniane i mus jabłkowy nie wydają się naturalnymi, oczywistymi sojusznikami, ale uwierzcie mi na słowo, do chleba trudno o lepszych. Mus jabłkowy nadaje bochenkowi słodyczy i jędrnej konsystencji, a siemię lniane sprawia, że chleb jest wilgotny, czyli taki jak lubię na zakwasie.

I przyznam szczerze, że to jeden z lepszych chlebów, które jadłam dotychczas. Nie mogę się od niego uwolnić. Zachęcam więc do zdrowego uzależnienia się od niego:)

Chleb z siemieniem lnianym i musem jabłkowym (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 8 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 8 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki
  • Mus:
  • 2 średnie jabłka (bez skórki i gniazd nasiennych)
  • sok z połowy cytryny
  • skórka z połowy cytryny
  • 1 łyżka masła
  • woda
  • Ciasto chlebowe:
  • 75 g siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątku
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 40 g rodzynek sułtańskich
  • 2 łyżeczki soli
  • ok. 220 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Przygotuj mus jabłkowy. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokrój na małe kawałki. Rozgrzej masło na patelni na małym ogniu i dodaj jabłka. Smaż aż lekko zbrązowieją i dolej tyle wody, aby je zakryła. Dodaj sok z cytryny i startą skórkę. Duś aż woda wyparuje, a następnie zmiksuj jabłka blenderem na gładką masę.
  2. Siemię lniane wrzuć do miseczki i zalej wrzątkiem. Przykryj talerzykiem i odstaw na kilka minut, aby nabrało ciągnącej konsystencji. Odkryj talerzyk i ostudź.
  3. Do dużej miski wrzuć wystudzony mus, wystudzone siemię lniane i resztę składników na chleb oprócz ciepłej wody.
  4. Zacznij zagniatać ciasto i dolewać wodę. Zagniataj i dolewaj aż osiągnie jednolitą konsystencję.
  5. Powstałe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej formie. Przykryj formę materiałową szmatką i odstaw na noc do wyrośnięcia (na ok. 8 godzin).
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw formę do piekarnika i piecz ok. 35 minut, aż ciasto zbrązowieje.
  8. Po wyjęciu z piekarnika wyjmij chleb z formy, odklej papier do pieczenia i odstaw bochenek do ostygnięcia na kratkach od piekarnika.

3.1.09

Kategorie przepisów