Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem

Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem

Mój mały eksperyment sprzed kilku dni.... chlebek z dodatkiem siemienia lnianego i amarantusa .. Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

  • 500 g mąki
  • 15 g suchych drożdży (albo ok. 40-50 g świeżych)
  • 1 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 60 g masła lub margaryny
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki amarantusa

Masło rozpuścić i wystudzone wymieszać z resztą składników na ciasto i zagnieść. Następnie odstawić do wyrośnięcia. [ u mnie rosło w misce Tupperware].Następnie przełożyć do koszyka lub cedzaka wyłożonego ściereczką i znów odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Przełożyć na blaszkę lub kamień do pizzy i piec około 45 minut w temp. 200 stopni.



Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb dodaję do marcowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej Zdjęcie - Chleb z siemieniem lnianym i amarantusem - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiprzez Akacjowy blog.  

 

Kategorie przepisów