Chleb z sezamem i karmelizowaną cebulą
Lubię, gdy w chlebie następuje jakieś słodkie przełamanie. Gdy stosuję takie dodatki, przy każdym kęsie czekam, czy będzie on tym szczęśliwym z małym kawałkiem słodkości. Tak najczęściej dzieje się z karmelizowaną cebulą, suszonymi owocami (uwielbiam dodawać żurawinę), czy słodkimi orzechami. Ten pierwszy dodatek stosowany jest przeze mnie dość często, gdyż oprócz słodkiego smaku dodaje chlebowi smaku cebuli, który moim zdaniem świetnie łączy się z pieczywem.
W obecnych temperaturach zakwas rośnie mi bardzo szybko. Wręcz wyłazi ze słoika i wszędzie go pełno. O to zwykle toczą się boje, gdyż zakwas dosłownie nas zalewa. Ja się cieszę, domownicy niespecjalnie.
Moje winy (a raczej zakwasu) zostają mi jednak odpuszczone, gdy na stole pojawia się świeżutki chleb na zakwasie. Wszystko idzie w niepamięć, a my cieszymy się fantastycznym smakiem.
Chleb z sezamem i karmelizowaną cebulą Autor: Sliwka Czas przygotowania: 3 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 3 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 300 g mąki pszennej chlebowej
- 400 g mąki pszennej razowej
- 120 g aktywnego zakwasu pszennego
- 50 g sezamu
- 2,5 łyżeczki soli
- 400 ml ciepłej wody
- pół cebuli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka miodu
- Najpierw skarmelizuj cebulę. Poszatkuj ją drobno, podsmaż na oliwie, a jak się zeszkli dodaj miód i odrobinę wody (tak aby przykryła cebulę do połowy wysokości). Podsmażaj aż woda wyparuje, ostudź.
- Pomieszaj wszystkie składniki w jednolite ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzić od rąk. Jeśli jest jeszcze klejące, możesz podsypać mąką.
- Zagniataj kilka minut a następnie włóż ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia 30 centymetrowej foremki i przykryj ją materiałową szmatką.
- Odstaw do wyrośnięcia na ok. 3- 4 godziny w ciepłe miejsce.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Piecz chleb przez ok. 25-30 minut aż zbrązowieje i wyrośnie.
- Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.