Chleb z selerem i jabłkiem na zakwasie
Jabłka to zdecydowanie jeden z moich ulubionych dodatków do pieczywa, w którymi chętnie eksperymentuję. Dodaję jabłkowy mus do chleba na zakwasie, karmelizowane jabłka do słodkich bułeczek, ścieram je na tarce i łączę w cydrem. Z połączeń jabłkowych bardzo lubię je w duecie w selerem w klasycznej obiadowej surówce.
Postanowiłam przenieść ten smak do kolejnego bochenka! Pszenno-żytniego na zakwasie
Zapach świeżo upieczonego bochenka z piekarnika był niesamowity, bo czuć było nie tylko chleb, ale także seler. Jest on również delikatnie wyczuwalny w chlebie, dodając mu interesującego smaku.
Chleb z selerem i jabłkiem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 500 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 1/2 selera (ok. 150 g)
- jabłko
- 1,5 łyżeczki soli
- 400 ml letniej wody
- Jabłko i seler obieramy ze skórki, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy zakwas, tarte jabłko z selerem i sól.
- Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2 minuty, do dokładnego połączenia składników.
- Formę keksówkę (10x30 cm) smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą. Zwilżamy dłonie wodą i przekładamy plastyczne ciasto do formy. Wierzch wyrównujemy. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na 4,5 h.
- Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Wierzch ciasta skrapiamy zimną wodą i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.