Chleb z samopszy z orzechami i słonecznikiem
Próbowaliście kiedyś chleb z samopszy? Podobnie jak płaskurka, samopsza to stara odmiana pszenicy, można stwierdzić, że to krewna orkiszu.
Chleby na bazie mąki z samopszy mają charakterystyczny żółtawy kolor i orzechowy posmak, dlatego zdecydowałam, że do ciasta dodam jeszcze nasiona słonecznika i orzechy włoskie.
To co odróżnia ją od pszenicy i orkiszu to zawartość aminokwasów.
Czas całkowity: 2 godz 10 min
Czas wyrastania: 1 godz 30 min
Czas wypieku: 40 min
Składniki :
- letnia woda - 350 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- oliwa - 1 łyżka
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- mąki z samopszy - 500 g
- orzechów włoskich - 50 g
- nasion słonecznika - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy ziarna i orzechy (zostawiamy po łyżce do dekoracji wierzchu). Dodajemy drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę na przemian z oliwą i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Formę keksówkę wykładamy pergaminem. Przekładamy do formy ciasto, wierzch wyrównujemy zwilżona wodą dłonią i dekorujemy orzechami oraz nasionami. Przykrywamy ściereczką na 1,5 h.
3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy metodą góra-dół przez 20 minut w 220 stopniach, następnie 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu wyciągamy z keksówki.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.