Chleb z samopszy na zakwasie żytnim
Czy wiecie, jak wspaniale smakują wypieki z samopszą? Samopsza ma orzechowy posmak, dlatego do ciasta warto dorzucić trochę orzechów – pasują idealnie!
Żeby upiec ten chleb potrzebny jest aktywny zakwas żytni. Jeśli nie masz go w domu, a chcesz wyhodować samodzielnie swój zakwas, to tutaj znajdziesz mój poradnik Zakwas żytni – krok po kroku. Jeśli już masz wyhodowany zakwas żytni, a do tego dokarmiony i aktywny – możesz zacząć przygotowania! Przeczytaj przepis na chleb z samopszy na zakwasie żytnim i napełnij dom zapachem smakowitego chleba.
Czas całkowity: 4 godz. 40 min.
Czas wyrastania: 4 godz.
Czas wypieku: 40 min.
Składniki na chleb z samopszy na zakwasie żytnim:
- letnia woda - 320 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- aktywnego zakwasu żytniego - 150 g
- mąki z samopszy - 500 g
- orzeszków ziemnych - 50 g
Jak zrobić chleb z samopszy na zakwasie żytnim?
1. Do misy wsypujemy mąkę z samopszy, dodajemy aktywny zakwas żytni, sól, orzeszki ziemne. Wlewamy stopniowo letnią wodę i wyrabiamy mikserem lub ręcznie 5 minut. Ciasto będzie elastyczne, ale delikatnie luźne.
2. Tak wyrobione ciasto na chleb z samopszy na zakwasie żytnim przekładamy do keksówki (10x23 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy zwilżoną wodą ręką i dekorujemy orzeszkami ziemnymi delikatnie je przyciskając do ciasta.
3. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim zostawiamy do wyrośnięcia pod ściereczką w ciepłym miejscu na 4 godziny.
4. Piekarnik rozgrzewamy góra-dół do temperatury 220 stopni. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut. Chleb z samopszy na zakwasie żytnim studzimy na kratce i dopiero potem kroimy.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.