Chleb z ryżem? Dlaczego nie?

Spadł śnieg. To już niemal koniec stycznia, a tu nagle Pani Zima przypomniała sobie o bożonarodzeniowej pogodzie. Na spacery więc zakładam wysokie kozaki, owijam się szalem z wyjątkową dokładnością, a C. nosi dwie czapki, żeby mu uszy nie odmarzły. Park wygląda jak z bajki, Ptysia szaleje na całego - fukając, wzbija w powietrze fontanny śniegu, a potem robi zdziwioną minę, skąd to na nią pada... I wszystko byłoby cudownie, gdyby nie fakt, że to za późno... Śnieg cieszy mnie do połowy stycznia, potem jest już, niestety, tylko utrapieniem. Hmm... Chyba dorastam...
Cóż... Na rozgrzanie po takim zimowym spacerze najlepsza jest gorąca herbatka i kromka chleba z masełkiem. Zgodnie z postanowieniem noworocznym nie piekę ciast - dopiero wczoraj upiekłam pierwszą tegoroczną szarlotkę, ale taką niemal dietetyczną, więc się niemal nie liczy - więc nadrabiam pieczeniem chleba. Uwielbiam spędzać czas w kuchni i nie potrafię sobie tego odmówić. A taki chleb zajmuje i czas, i myśli. Tym razem sięgnęłam do książki Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Marie-Theres Wiener. Miałam trochę ryżu z obiadu, a pamiętałam, że właśnie tam widziałam bardzo apetyczny bochenek z ryżem właśnie. Przepis pozmieniałam - zamiast lekko słodkawo-cytrynowego, mlecznego chleba upiekłam taki zwyczajny, z szałwiową nutą. Zamiast gotować ryż na mleku, użyłam obiadowych resztek. Dodałam szałwię, bo miałam, i byłam ciekawa, jak się sprawdzi. Efekt? Znakomity. Chleb jest pyszny, delikatny, a jednak sycący. Z bardzo ciekawą, oryginalną konsystencją. Oryginał z książki z pewnością jeszcze upiekę, póki co polecam moją wariację - pyszna jest!
Chleb z ryżem i szałwią
Zdjęcie - Chleb z ryżem? Dlaczego nie? - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki: (na 1 bochenek)

  • 500 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml letniego mleka
  • 200 g ugotowanego, ostudzonego ryżu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 listki świeżej szałwii


Mąkę przesiać do miski. Zrobić w środku wgłębienie, pokruszyć drożdże, wsypać cukier i wlać połowę mleka. Odstawić na 15 minut. Po tym czasie dodać resztę mleka, ryż, sól i drobno posiekaną szałwię. Zagnieść gładkie ciasto - może się lekko lepić. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz szybko zagnieść. Uformować bochenek, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 45 minut.
Na blasze z chlebem ustawić mniejsze naczynie z wodą.
Piec w 200 st. C. przez 50-60 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
Tak naprawdę w folderze do publikacji mam prawie samo pieczywo. Jakieś ciasteczka ze Świąt, moja niemal dietetyczna szarlotka, i... I nie powiem co. Niespodzianka. Bardzo słodka, raczej spora, absolutnie wyjątkowa. Już niedługo.

Przepisy z tych kategorii

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Struan z rodzynkami i cynamonem, na zakwasie

Struan z rodzynkami i cynamone…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Tang Zhong i brązowy ryż
1

Tang Zhong i brązowy ryż

MarcinH MarcinH
Grahamka

Kruche ciasteczka cytrynowe z marmoladą

Kruche ciasteczka cytrynowe z…

Beti Beti
kruche babeczki

Miękkie pierniczki

Miękkie pierniczki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Świąteczna bagietka

Świąteczna bagietka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Przepisy z tych kategorii

Linzer Augen - świąteczne ciasteczka z Linzu

Linzer Augen - świąteczne cias…

food² food²
Food Square

Bułki grahamki

Bułki grahamki

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierniczki świąteczne – miękkie i pyszne
1

Pierniczki świąteczne – miękki…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Prosty chleb z ziarnami

Prosty chleb z ziarnami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Bułeczki miodowe pieczone z serem camembert

Bułeczki miodowe pieczone z se…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Ciasteczka orzeszki z kremem z białej czekolady z migdałami

Ciasteczka orzeszki z kremem z…

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim