Chleb z pszenicą i rodzynkami
Kolejny chlebek na zakwasie z chrypiącą skórką, lekko wilgotny w środku i posmakiem słodkości rodzynek oraz dodatkiem pszenicy. Polecam
Zaczyn
- 100 g zakwasu aktywnego
- 100 g wody
- 100 g mąki żytniej
- 1 łyżka miodu
Do namoczenia
- 200 g pszenicy
- 1/2 łyżeczka soli
- woda
Ciasto właściwe
- 400 g pszenicy
- 200 g wody
- 10 g drożdży świeżych lub 1/2 łyżeczki w proszku
- 100 g mąki pszennej
- 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
- 200 g mąki orkiszowej typ 700
- 100 g rodzynek
Zaczyn - wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin
Pszenicę zalewamy wodą i odstawiamy, następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie ok 40 minut do miękkości - wystudzić.
Zaczyn łączymy z pszenicą, i rodzynkami dodajemy ciepłej wody, drożdże i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąki i zagniatamy ciasto - odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 220 C 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę 180 C i piec ok 40 minut - wyjąć i studzić na kratce. Gdy popukamy w spód chleba powinien on mieć głuchy odgłos.
Smacznego
i jeszcze kilka fotek...