Chleb z pszenicą i rodzynkami

 

Zdjęcie - Chleb z pszenicą i rodzynkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Kolejny chlebek na zakwasie z chrypiącą skórką, lekko wilgotny w środku i posmakiem słodkości rodzynek oraz dodatkiem pszenicy. Polecam

 

Zaczyn

 

  • 100 g zakwasu aktywnego
  • 100 g wody
  • 100 g mąki żytniej
  • 1 łyżka miodu


Do namoczenia

 

  • 200 g pszenicy
  • 1/2 łyżeczka soli
  • woda


Ciasto właściwe

 

  • 400 g pszenicy
  • 200 g wody
  • 10 g drożdży świeżych lub 1/2 łyżeczki w proszku
  • 100 g mąki pszennej
  • 200 g mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 200 g mąki orkiszowej typ 700
  • 100 g rodzynek

 

Zaczyn - wszystkie składniki mieszamy i odstawiamy na 12 godzin

Pszenicę zalewamy wodą i odstawiamy, następnego dnia gotujemy w tej samej wodzie ok 40 minut do miękkości - wystudzić.

Zaczyn łączymy z pszenicą, i rodzynkami dodajemy ciepłej wody, drożdże i mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy mąki i zagniatamy ciasto - odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 2 godziny. Po tym czasie odgazowujemy i przekładamy do formy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 220 C 10 minut po czym zmniejszyć temperaturę 180 C i piec ok 40 minut - wyjąć i studzić na kratce. Gdy popukamy w spód chleba powinien on mieć głuchy odgłos.

 

Smacznego

 

Wydrukuj przepis

 

i jeszcze kilka fotek...

 

Zdjęcie - Chleb z pszenicą i rodzynkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Zdjęcie - Chleb z pszenicą i rodzynkami   - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy