Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami
Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami! Przepyszny, urozmaici Twoje posiłki! To super dodatek do sałatek czy zup w postaci kremu.
⭐️ Prosty wypiek bez użycia miksera
⭐️ Bez wyrabiania i długiego oczekiwania
⭐️ Wychodzi miękki i długo zachowuje świeżość.
Do wypieku chleba wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia oraz pieczenia. Ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega – 3, zawiera także witaminy E i K.
Składniki na chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami:
Keksówka 12 cm x 25 cm
- 500 g mąki pszennej (orkiszowej) jasnej
- 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki prażonej cebulki
- 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oleju
- 3 łyżki tartego sera cheddar lub gouda
- 6 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
- 500 ml lekko ciepłej wody
- 2 łyżki suszonych ziół
Jak upiec chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami?
Wszystkie składniki na chleb wymieszaj ze sobą w misce. Odstaw na 45 min. do wyrośnięcia, następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.
Chleb posyp suszonymi ziołami i piecz ok. 50-60 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.
Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami studź na kratce.
Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: prosty przepis