Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami

Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami

Zdjęcie - Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami! Przepyszny, urozmaici Twoje posiłki! To super dodatek do sałatek czy zup w postaci kremu.

⭐️ Prosty wypiek bez użycia miksera

⭐️ Bez wyrabiania i długiego oczekiwania

⭐️ Wychodzi miękki i długo zachowuje świeżość.

Do wypieku chleba wykorzystałam olej Kujawski 3 ziarna. Olej ten to wyjątkowa mieszanka oleju z rzepaku, lnu i pestek dyni o wysokiej temperaturze dymienia. Dzięki temu świetnie nadaje się do gotowania, smażenia oraz pieczenia. Ma szklaną, ekologiczną butelkę i jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe Omega – 3, zawiera także witaminy E i K.

 

Składniki na chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami:

Keksówka 12 cm x 25 cm

  • 500 g mąki pszennej (orkiszowej) jasnej
  • 2 płaskie łyżeczki suszonych drożdży
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 4 łyżki drobno pokrojonych suszonych pomidorów z oleju
  • 3 łyżki tartego sera cheddar lub gouda
  • 6 łyżek oleju Kujawski 3 ziarna
  • 500 ml lekko ciepłej wody
  • 2 łyżki suszonych ziół 

Zdjęcie - Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jak upiec chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami?

Wszystkie składniki na chleb wymieszaj ze sobą w misce. Odstaw na 45 min. do wyrośnięcia, następnie przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj.

Chleb posyp suszonymi ziołami i piecz ok. 50-60 min. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni C.

Chleb z prażoną cebulką i suszonymi pomidorami studź na kratce.

 

Liczba porcji:4
Czas przygotowania: 2 godz.
Stopień trudności: prosty przepis

Kategorie przepisów