Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nastały chłodne dni, coraz szybciej robi się ciemno, czasem też brakuje światła, gdy wstajemy. Poranki może nam umilić rozgrzewająca owsianka, czy kromka chrupiącego, domowego chleba.

A gdyby tak połączyć te dwie przyjemności?

Do ciasta na chleb pszenno-razowy na zakwasie pszennym postanowiłam dodać owsiankę bananową. Nasączone płatki owsiane wspaniale spulchniają miąższ chleba, sprawiając, że jest przyjemnie sprężysty. Dodatkowo owsianka podniosła walory smakowe chleba. Wychodzą z niego znakomite grzanki na słodko!

Zdjęcie - Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z owsianką bananową na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 350 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 100 g płatków owsianych
  • 200 ml mleka
  • mały banan
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Do rondla wsypujemy płatki owsiane, zalewamy je mlekiem i podgrzewamy przez kilka minut, aż zacznie gęstniej. Gotową owsiankę zestawiamy z ognia, dodajemy do niej pokrojonego w pół-plastry banana i przykrywamy pokrywką na kilka minut.
  2. W tym czasie wsypujemy do misy mąki. Dodajemy zakwas, miód i sól. Do suchych składników dodajemy letnią owsiankę. Wlewając mleko zaczynamy wyrabiać ciasto.
  3. Po 5 minutach wykładamy formę keksówkę (10×22 cm) pergaminem lub smarujemy masłem i obsypujemy płatkami owsianymi. Przekładamy do środka elastyczne ciasto. Wierzch wyrównujemy wilgotną dłonią. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy w temperaturze pokojowej na 3,5-4 godziny do wyrośnięcia.
  4. Wyrośnięty chleb wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 200 stopniach.
  5. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bułki pszenno-orkiszowe z ziarnami

Bułki pszenno-orkiszowe z ziar…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Mleczny chleb żytni na zakwasie

Mleczny chleb żytni na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb cebulowy pieczony w garnku

Chleb cebulowy pieczony w garn…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Gryczane bezglutenowe podpłomyki

Gryczane bezglutenowe podpłomy…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenno-żytni

Chleb pszenno-żytni

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Przepisy z tych kategorii

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej

Czekoladowe ciasto z kaszy gry…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Ciasteczka kokosowe
1

Ciasteczka kokosowe

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenny wieloziarnisty

Chleb pszenny wieloziarnisty

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasto z daktylami

Ciasto z daktylami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dyniowe rollsy cynamonowo-czekoladowe
1

Dyniowe rollsy cynamonowo-czek…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Babka cytrynowa z lemon curd
1

Babka cytrynowa z lemon curd

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty