Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym
I po świętach! Mamy nadzieję, że nasze życzenia dotarły do czytelników przez newsletter i wszyscy są dziś zrelaksowani i wypoczęci.
Święta trwają zdecydowanie za krótko. Na szczęście zawsze znajdzie się odpowiednia okazja, aby upiec przepyszny domowy chleb!
Na blogu prezentowałyśmy już kilka przepisów, w których ważną rolę pełni mus owocowy np. ten z musem jabłkowym, czy z gruszkowym. Dodanie musu sprawia, że miąższ chleba staje się przyjemnie sprężysty, dodatkowo nadaje wypiekom wyjątkowego smaku.
Tym razem postanowiłam upiec chleb z musem żurawinowo-jabłkowym. I wyszedł tak przepyszny, że jeszcze w tym tygodniu upiekę go ponownie!
Wypiek dodaję do grudniowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” prowadzonej przez Wisłę oraz do listy Panissimo.
Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 5 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 400 g mąki pszennej typ 650 lub 750
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżka miodu
- 100 ml letniej wody
- Mus żurawinowy:
- 100 g świeżej żurawiny
- 1/2 jabłka
- 100 ml soku jabłkowego
- kilka łyżek cukru lub miodu
- W rondelku gotujemy żurawinę z pokrojonym drobno jabłkiem i cukrem/miodem w soku jabłkowym. Po ok. 10 minutach miksujemy owoce blenderem na gładki mus, chwilę studzimy.
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, sól oraz mus żurawinowy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
- Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.
- Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej. Nalewamy do niej wody lub wrzucamy kostki lodu.
- Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba według uznania.
- Wkładamy chleb do pieca i pieczemy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.