Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym

Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

I po świętach! Mamy nadzieję, że nasze życzenia dotarły do czytelników przez newsletter i wszyscy są dziś zrelaksowani i wypoczęci.

Święta trwają zdecydowanie za krótko. Na szczęście zawsze znajdzie się odpowiednia okazja, aby upiec przepyszny domowy chleb!

Na blogu prezentowałyśmy już kilka przepisów, w których ważną rolę pełni mus owocowy np. ten z musem jabłkowym, czy z gruszkowym. Dodanie musu sprawia, że miąższ chleba staje się przyjemnie sprężysty, dodatkowo nadaje wypiekom wyjątkowego smaku.

Tym razem postanowiłam upiec chleb z musem żurawinowo-jabłkowym. I wyszedł tak przepyszny, że jeszcze w tym tygodniu upiekę go ponownie!

Zdjęcie - Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wypiek dodaję do grudniowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” prowadzonej przez Wisłę oraz do listy Panissimo.

Zdjęcie - Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z musem żurawinowym na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 5 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 400 g mąki pszennej typ 650 lub 750
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 1,5 łyżeczki soli
  • łyżka miodu
  • 100 ml letniej wody
  • Mus żurawinowy:
  • 100 g świeżej żurawiny
  • 1/2 jabłka
  • 100 ml soku jabłkowego
  • kilka łyżek cukru lub miodu

Instrukcja
  1. W rondelku gotujemy żurawinę z pokrojonym drobno jabłkiem i cukrem/miodem w soku jabłkowym. Po ok. 10 minutach miksujemy owoce blenderem na gładki mus, chwilę studzimy.
  2. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, miód, sól oraz mus żurawinowy. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto kilka minut, aż osiągnie formę elastycznej kuli. Przekładamy je do misy, przykrywamy folią spożywczą lub ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 2 godziny.
  3. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką blat. Formujemy okrągły bochenek i przekładamy go do wiklinowego koszyka (podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką). Koszyk przykrywamy i stawiamy na 3 godziny w ciepłym miejscu.
  4. Piekarnik z termoobiegiem nagrzewamy do 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej. Nalewamy do niej wody lub wrzucamy kostki lodu.
  5. Blachę wykładamy pergaminem. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę. Ostrym nożem nacinamy wierzch chleba według uznania.
  6. Wkładamy chleb do pieca i pieczemy 10 minut. Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
  7. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów