Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem

Zdjęcie - Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lato jest niezwykłym czasem urodzaju warzyw, owoców i ziół. Uwielbiam krążyć bez końca między straganami i wybierać całe siaty letnich darów natury. Chyba każdy lubiący gotować osobnik podziela moje zdanie.

Gdy postawimy na sezonowość, wszystkie nasze dania będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe, bo nie tworzymy ich ze sztucznych wyrobów czy mrożonek. Dlatego z lata trzeba korzystać pełną parą, również robiąc chleb.

Zdjęcie - Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Nie od dziś wiadomo, że chleb z puree z ziemniaków ma niezwykle wilgotny miąższ i dłużej utrzymuje świeżość. Zgodnie z zasadą sezonowości postawiłam na młode ziemniaki, które teraz królują na straganach. Z dodatkiem odświeżającego szczypiorku komponują się wspaniale!

Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut

Porcje: 1

Składniki

  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki suszonych drożdży
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 g ugotowanych młodych ziemniaków (mogą być ze skórką)
  • pół pęczka szczypiorku
  • ok. 250 ml ciepłej wody

Instrukcja

  1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
  2. Ostudzone ziemniaki rozgnieć w moździerzu na gładką masę.
  3. Poszatkuj szczypiorek.
  4. Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Dodaj masę z ziemniaków i zagnij zagniatać ciasto.
  5. Powoli zagniataj i dolewaj ciepłą wodę.
  6. Dolewaj i zagniataj aż ciasto chlebowe uzyska jednolitą konsystencję, która nie przykleja się do rąk.
  7. Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
  8. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie o długości 20 centymetrów. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
  9. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  10. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
  11. Wyjmij z formy i papieru i odstaw do ostygnięcia.

 

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pomidorowy pasztet  sojowy

Pomidorowy pasztet sojowy

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Cukinia faszerowana mięsem mielonym
1

Cukinia faszerowana mięsem mie…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Laksa dyniowa z makaronem ryżowym

Laksa dyniowa z makaronem ryżo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Dynia Hasselback
1

Dynia Hasselback

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Baba ganoush – pasta z pieczonego bakłażana
2

Baba ganoush – pasta z pieczon…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczki do słoików – bardzo smaczne

Buraczki do słoików – bardzo s…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z cukinią i bananami
2

Ciasto czekoladowe z cukinią i…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasteczka owsiane z batatami (bez pieczenia)

Ciasteczka owsiane z batatami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z makaronem chińskim i brokułami
1

Sałatka z makaronem chińskim i…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cukiniowa tarta
1

Cukiniowa tarta "z kratką" na…

Asik Asik
Moja kraina smaków

Brownie z cukinii
1

Brownie z cukinii

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Marchewkowe ciasto z orzechami
1

Marchewkowe ciasto z orzechami

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu