Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem
Lato jest niezwykłym czasem urodzaju warzyw, owoców i ziół. Uwielbiam krążyć bez końca między straganami i wybierać całe siaty letnich darów natury. Chyba każdy lubiący gotować osobnik podziela moje zdanie.
Gdy postawimy na sezonowość, wszystkie nasze dania będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe, bo nie tworzymy ich ze sztucznych wyrobów czy mrożonek. Dlatego z lata trzeba korzystać pełną parą, również robiąc chleb.
Nie od dziś wiadomo, że chleb z puree z ziemniaków ma niezwykle wilgotny miąższ i dłużej utrzymuje świeżość. Zgodnie z zasadą sezonowości postawiłam na młode ziemniaki, które teraz królują na straganach. Z dodatkiem odświeżającego szczypiorku komponują się wspaniale!
Chleb z młodymi ziemniakami i szczypiorkiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 2 godziny Czas pieczenia: 35 minut Całkowity czas: 2 godziny 35 minut
Porcje: 1
Składniki
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2 łyżeczki soli
- 200 g ugotowanych młodych ziemniaków (mogą być ze skórką)
- pół pęczka szczypiorku
- ok. 250 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie do miękkości. Odcedź i ostudź.
- Ostudzone ziemniaki rozgnieć w moździerzu na gładką masę.
- Poszatkuj szczypiorek.
- Pomieszaj ze sobą mąkę, drożdże, sól i szczypiorek. Dodaj masę z ziemniaków i zagnij zagniatać ciasto.
- Powoli zagniataj i dolewaj ciepłą wodę.
- Dolewaj i zagniataj aż ciasto chlebowe uzyska jednolitą konsystencję, która nie przykleja się do rąk.
- Od tego momentu zagniataj jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formie o długości 20 centymetrów. Przykryj całość materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 35 minut aż chleb zbrązowieje, a po wsadzeniu w niego wykałaczki nie przyklei się do niej ciasto.
- Wyjmij z formy i papieru i odstaw do ostygnięcia.
3.1.09