
Są takie chleby, które określam mianem "niedzielnych". Niedziela bowiem, kojarzy mi się ze słodkim lenistwem i powolnym przygotowywaniem potraw. Mój niedzielny chleb dzielę na kilka etapów i powoli go zagniatam, daje mu
nieśpiesznie rosnąć i spędzam nad nim dużo czasu, choć małym kosztem. Co jakiś czas wystarczy coś do niego dodać i dać mu rozwinąć skrzydła. W nagrodę otrzymujemy świetny bochenek na zakwasie, o miękkim miąższu i chrupiącej skórce. Bajka.
Uwielbiam słodkie dodatki do chleba. Gryząc kolejne kromki liczę na to, że uda mi się trafić na wrzucą przeze mnie do ciasta chlebowego
rodzynkę. Do miąższu dodaję jeszcze porcję maku i całość nabiera lekkiej słodyczy, bez dodatkowego cukru czy miodu.
Zachęcam was do spędzenia niedzieli przy takim powolnym pieczeniu. To naprawdę przyjemna sprawa.
Chleb z makiem i rodzynkami (na zakwasie) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz Czas pieczenia: 30 min Calkowity czas: 14 godz 30 min Porcje: 1 Składniki
- Zaczyn:
- 150 g mąki pszennej razowej
- 150 ml ciepłej wody
- 1 łyżka zakwasu pszennego
- I etap:
- cały zaczyn
- 250 g mąki pszennej chlebowej
- 150 ml ciepłej wody
- II etap:
- całe ciasto z etapu I
- 200 g mąki pszennej chlebowej
- 175 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 50 g rodzynek sułtańskich
- 10 g maku
- 200 ml ciepłej wody
Instrukcja
- Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw pod przykryciem szmatki na noc (ok. 8 godzin) w temperaturze pokojowej.
- Do zaczynu dodaj składniki na I etap. Pomieszaj łyżką aż ciasto stworzy jednolitą konsystencję.
- Odstaw ciasto z etapu I na ok. 3 godziny w ciepłe miejsce.
- Po upływie tego czasu do ciasta z etapu I dodaj wszystkie składniki z etapu II.
- Zagniataj ciasto aż osiągnie jednolitą, elastyczną konsystencję, a następnie jeszcze kilka minut.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej foremce o długości ok. 30 centymetrów.
- Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 3 godziny.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Umieść wyrośnięte ciasto w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje.
- Wyjmij z formy i z papieru. Ostudź na wyjętej kratce z piekarnika.
- Wystudzoną kromkę posmaruj Smakowitą de Luxe