Chleb z makiem i miodem na zakwasie
Święta Bożego Narodzenia charakteryzują się wieloma mniejszymi i większymi tradycjami. Jedną z nich jest przygotowywanie na świąteczny stół chociaż jednej potrawy z makiem.
Bardzo lubię robić i jeść makowce, ale w tym roku piekę już piernik staropolski i dwa serniki, dlatego chyba nie zdecyduje się na jeszcze jeden makowy wypiek. Za to chętnie przemycę mak do chleba
Oto przepis na prosty i nieskomplikowany chleb na zakwasie, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, maku i miodu.
Chleb z makiem i miodem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 10 min. Porcje: 1 Składniki
- 160 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 250 g mąki pełnoziarnistej
- 320 ml letniej wody
- 5 łyżek maku (u mnie mielony)
- 2 łyżki miodu
- 1,5 łyżeczki soli
- Wierzch:
- 2 łyżki maku
- Mąki wsypujemy do misy. Dodajemy aktywny zakwas, mak, miód i sól. Wlewamy powoli letnią wodę i wyrabiamy ciasto ok. 2-3 minuty, do połączenia składników.
- Formę keksówkę (12x24cm) wykładamy pergaminem i przekładamy do środka ciasto. Zwilżamy dłonie wodą, wierzch wyrównujemy i posypujemy dodatkowo makiem. Ciasto przykrywamy ściereczką na ok. 4,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni, chleb pieczemy przez 40 minut. Upieczony wyciągamy z formy.
- Chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy ze Smakowitą Pajdą z ziołami ogrodowymi.