Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym)

Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym)

Zdjęcie - Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio niezwykle popularne są tak zwane „superfoods”, produkty o niewiarygodnych właściwościach odżywczych, które traktowane są jak superbohaterowie w swoim fachu. Należy do nich między innymi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoa. Jest bogata w witaminy, białko i składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu. A oprócz tego jest niezwykle pyszna.

Zakochałam się w komosie ryżowej już jakiś czas temu. Uwielbiam łączyć ją na przykład z sosem pomidorowym, lub jeść ją na śniadanie ugotowaną na mleku. Dodanie ją do chleba było już tylko kwestią czasu. I wyszło niezwykle dobrze.

Zdjęcie - Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Powiem szczerze, ten chleb jest niezwykle pyszny. Jest miękki, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jedno wielkie „wow”. A gdy dodać do tego właściwości odżywcze komosy ryżowej… czego chcieć więcej?:)

Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 12 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 125 g mąki pszennej
  • 125 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 500 g mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • szklanka wody + 200 ml

Instrukcja
  1. Pomieszaj składniki na zaczyn aż stworzą jednolitą masę. Odstaw w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Możesz po upływie tego czasu wsadzić zaczyn do lodówki i trzymać go w niej do 2 dni.
  2. Pół szklanki komosy ryżowej (standardowa wielkość szklanki, ważne aby trzymać się proporcji komosy do wody) przepłucz zimną wodą na sitku. Umieść ją w garnku i zalej szklanką wody. Gotuj około 20-25 minut aż komosa pochłonie wodę. Odstaw do ostygnięcia.
  3. Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe (poza wcześniej ugotowaną w 1 szklance wody komosą). Zagnieć tworząc jednolite, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
  4. Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremce i uklep.
  5. Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 40 minut.
  8. Wyjmij z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od spodu.
  9. Kromka chleba świetnie pasuje do Smakowitej Pajdy, smalczyku roślinnego.

3.1.09

Kategorie przepisów