Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym)
Ostatnio niezwykle popularne są tak zwane „superfoods”, produkty o niewiarygodnych właściwościach odżywczych, które traktowane są jak superbohaterowie w swoim fachu. Należy do nich między innymi komosa ryżowa, inaczej zwana quinoa. Jest bogata w witaminy, białko i składniki odżywcze, które są niezbędne dla naszego organizmu. A oprócz tego jest niezwykle pyszna.
Zakochałam się w komosie ryżowej już jakiś czas temu. Uwielbiam łączyć ją na przykład z sosem pomidorowym, lub jeść ją na śniadanie ugotowaną na mleku. Dodanie ją do chleba było już tylko kwestią czasu. I wyszło niezwykle dobrze.
Powiem szczerze, ten chleb jest niezwykle pyszny. Jest miękki, o delikatnym miąższu i chrupiącej skórce. Jedno wielkie „wow”. A gdy dodać do tego właściwości odżywcze komosy ryżowej… czego chcieć więcej?:)
Chleb z komosą ryżową (na zakwasie pszennym) Autor: Sliwka Czas przygotowania: 12 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 12 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 50 g aktywnego zakwasu pszennego
- 125 g mąki pszennej
- 125 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 500 g mąki
- 2 łyżeczki soli
- pół szklanki komosy ryżowej
- szklanka wody + 200 ml
- Pomieszaj składniki na zaczyn aż stworzą jednolitą masę. Odstaw w temperaturze pokojowej na 6-8 godzin. Możesz po upływie tego czasu wsadzić zaczyn do lodówki i trzymać go w niej do 2 dni.
- Pół szklanki komosy ryżowej (standardowa wielkość szklanki, ważne aby trzymać się proporcji komosy do wody) przepłucz zimną wodą na sitku. Umieść ją w garnku i zalej szklanką wody. Gotuj około 20-25 minut aż komosa pochłonie wodę. Odstaw do ostygnięcia.
- Pomieszaj wszystkie składniki na ciasto właściwe (poza wcześniej ugotowaną w 1 szklance wody komosą). Zagnieć tworząc jednolite, elastyczne, odchodzące od ręki ciasto.
- Umieść ciasto w wyłożonej papierem do pieczenia 20 centymetrowej foremce i uklep.
- Przykryj foremkę materiałową szmatką i odstaw na 6-8 godzin w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw foremkę do piekarnika i piecz chleb ok. 40 minut.
- Wyjmij z foremki i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce, aby nie zagrzał się od spodu.
- Kromka chleba świetnie pasuje do Smakowitej Pajdy, smalczyku roślinnego.