Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie
Przy okazji wczorajszego przepisu na jogurtowe bułeczki z jabłkiem, pokazywałam jak karmelizować owoce. Dzisiaj z kolei zabrałam się za karmelizowanie ziarenek świeżej kukurydzy.
Rozpoczął się już sezon na kukurydzę, dlatego warto z niej korzystać. Można ją gotować w całości, ale także postawić kolbę pionowo i ściąć ziarenka, które z dodatkiem soli, pieprzu, miodu, pestek dyni i suszonych płatków dyni będą świetnym dodatkiem do ciasta na chleb.
Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 550 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
- 300 ml letniej wody
- 2 łyżeczki soli
- Karmelizowana kukurydza:
- 100 g ziaren kukurydzy (u mnie ze świeżej kolby)
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki pestek dyni
- łyżeczka suszonych płatków chilli lub słodkiej papryki
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki miodu
- szczypta soli
- Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo i ostrym nożem ścinamy ziarenka. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy pestki dyni, przyprawiamy suszonymi płatkami chilli, solą i pieprzem i podgrzewamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy przez jeszcze 2-3 minuty.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kukurydzę z patelni, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut mikserem. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
- Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek. Ciasto wkładamy do podsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba złączeniem ku górze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
- Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto i nacinamy je nożem lub żyletką. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10 minut.
- Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 27-30 minut.
- Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.