Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie

Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPrzy okazji wczorajszego przepisu na jogurtowe bułeczki z jabłkiem, pokazywałam jak karmelizować owoce. Dzisiaj z kolei zabrałam się za karmelizowanie ziarenek świeżej kukurydzy.

Rozpoczął się już sezon na kukurydzę, dlatego warto z niej korzystać. Można ją gotować w całości, ale także postawić kolbę pionowo i ściąć ziarenka, które z dodatkiem soli, pieprzu, miodu, pestek dyni i suszonych płatków dyni będą świetnym dodatkiem do ciasta na chleb.

Zdjęcie - Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z karmelizowaną kukurydzą na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 550 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego lub pszennego
  • 300 ml letniej wody
  • 2 łyżeczki soli
  • Karmelizowana kukurydza:
  • 100 g ziaren kukurydzy (u mnie ze świeżej kolby)
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki pestek dyni
  • łyżeczka suszonych płatków chilli lub słodkiej papryki
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli

Instrukcja
  1. Kolbę kukurydzy stawiamy pionowo i ostrym nożem ścinamy ziarenka. Wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z oliwą, dodajemy pestki dyni, przyprawiamy suszonymi płatkami chilli, solą i pieprzem i podgrzewamy 5 minut. Następnie dodajemy miód i karmelizujemy przez jeszcze 2-3 minuty.
  2. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy kukurydzę z patelni, sól i drożdże. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto przez 6 minut mikserem. Zostawiamy w misie, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu bez przeciągów na 2 godziny.
  3. Następnie ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i formujemy okrągły bochenek. Ciasto wkładamy do podsypanego mąką koszyka do wyrastania chleba złączeniem ku górze, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny.
  4. Piekarnik nagrzewamy z termoobiegiem do 250 stopni. Na dni stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Na blachę wyłożoną pergaminem przerzucamy ciasto i nacinamy je nożem lub żyletką. Wkładamy do rozgrzanego pieca i pieczemy 10 minut.
  6. Po tym czasie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez 27-30 minut.
  7. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów