Chleb z jabłkami i sezamem na zakwasie
Międzynarodowy Związek Piekarzy i Cukierników ustanowił Światowy Dzień Chleba 16 października. Dziś już świętujemy 10 edycję tego małego święta za sprawą akcji na blogu Zorry. To wspaniała okazja, aby blogerzy z całego świata i miłośnicy domowych wypieków upiekli coś w podobnym czasie i zgłosili się do tegorocznej listy. Oczywiście ja również chętnie przyłączę się do akcji
Moją propozycją w tym roku jest okrągły i niezwykle chrupiący bochenek na zakwasie. Inspirowanie się sezonowością w kuchni jest dla mnie bardzo ważne, dlatego starałam się przemycić do mojego chleba typowo polski i jesienny akcent jabłka! Jakiś czas temu odkryłam, że fantastycznie komponują się z sezamem, dlatego postawiłam na ten duet. Wyszło lepiej niż się spodziewałam.
Zachęcam do upieczenia tego chleba nie tylko jesienią
A poniżej banner akcji, pod którym niedługo będzie można zobaczyć pełną listę uczestników i ich inspirujących wypieków:
Światowy Dzień Chleba - chleb z jabłkami i sezamem na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 4 godz. 52 min. Porcje: 1 Składniki
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 600 g mąki pszennej typ 650
- 250 g pokrojonych w kostkę jabłek (u mnie 2)
- 2 łyżki tahini (pasty sezamowej)
- 3 łyżki sezamu + 2 do posypania
- łyżeczka masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 270 ml letniej wody
- Pokrojone w kostkę jabłka (ze skórką) wrzucamy na patelnię z rozgrzanym masłem. Podsmażamy 3 minuty. Następnie dodajemy tahini i sezam, podsmażamy jeszcze 2 minuty.
- Mąkę wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, sezamowe jabłka i sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. Zostawiamy je w misie na 2 godziny.
- W tym czasie można ciasto dodatkowo składać co 30 minut. Po 2 godzinach przekładamy ciasto na blat, podsypujemy mąką i formujemy okrągły bochenek.
- Przekładamy go do wiklinowego koszyka wyłożonego ściereczką i posypanego mąką. Przykrywamy i zostawiamy na 2 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy z termoobiegiem, na dnie piekarnika umieszczamy miseczkę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu lub wodą. Nastawiamy temperaturę 250 stopni.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy chleb na blachę. Nacinamy według fantazji i wstawiamy do pieca. Chleb pieczemy 12 minut.
- Następnie wyłączamy termoobieg, ustawiamy pieczenie góra-dół i temperaturę 200 stopni. Chleb pieczemy jeszcze 25 minut.
- Upieczony bochenek studzimy na kuchennej kratce.