Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim
Dziś Międzynarodowy Dzień Chleba. Jak możecie się domyślić to istotne święto dla nas i dla naszej strony. Tyle wypieków, tyle komentarzy i wreszcie tyle zrobionych wspólnie bochenków – to idealny moment na podsumowanie. Jesteśmy niezwykle szczęśliwe, że możemy dzielić się z Wami – naszymi czytelnikami naszą pasją. A największą radość sprawia nam wiedza, że (może) dzięki nam w Waszym domu właśnie teraz pachnie świeżo wypieczonym chlebem. Bo to zapach wyjątkowy, a chwile z jego wypiekaniem to zawsze wyjątkowe chwile.
Dzisiaj w ramach naszego święta przygotowałam dla was chleb z gruszkami i musli. Jest on w większości razowy, więc bardzo zdrowy. Gruszki i żurawina dodają mu słodyczy, a smak naprawdę zachwyca. Polecam.
Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 35 min. Porcje: 1 Składniki- Zaczyn:
- 50 g zakwasu żytniego
- 60 g mąki żytniej razowej
- 60 g mąki żytniej typ 720
- 120 ml ciepłej wody
- Ciasto właściwe:
- cały zaczyn
- 120 g mąki żytniej typ 720
- 500 g mąki żytniej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 1 gruszka
- 1 łyżka syropu klonowego
- 100 g ulubionego musli
- 100 g suszonej żurawiny
- ok. 120 ml ciepłej wody
- Wymieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw na ok.8 godzin w ciepłe miejsce.
- Pokrój gruszki w kostkę.
- Po upływie czasu „leżakowania” zaczynu pomieszaj zaczyn z resztą składników na ciasto właściwe aż utworzą jednolitą masę. Zagniataj kilka minut, aby składniki lepiej się wymieszały.
- Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami w środku, aby ciasto nie przykleiło się do formy.
- Umieść ciasto w formie i uklep w środku. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin, a najlepiej na noc.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Wstaw chleb i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry.
- Wyjmij chleb z formy i ostudź.
- Wystudzoną kromkę chleba posmaruj Smakowitą deLuxe.