Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim

Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dziś Międzynarodowy Dzień Chleba. Jak możecie się domyślić to istotne święto dla nas i dla naszej strony. Tyle wypieków, tyle komentarzy i wreszcie tyle zrobionych wspólnie bochenków – to idealny moment na podsumowanie. Jesteśmy niezwykle szczęśliwe, że możemy dzielić się z Wami – naszymi czytelnikami naszą pasją. A największą radość sprawia nam wiedza, że (może) dzięki nam w Waszym domu właśnie teraz pachnie świeżo wypieczonym chlebem. Bo to zapach wyjątkowy, a chwile z jego wypiekaniem to zawsze wyjątkowe chwile.

Zdjęcie - Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj w ramach naszego święta przygotowałam dla was chleb z gruszkami i musli. Jest on w większości razowy, więc bardzo zdrowy. Gruszki i żurawina dodają mu słodyczy, a smak naprawdę zachwyca. Polecam.

Zdjęcie - Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z gruszkami i musli na zakwasie żytnim Autor: Sliwka Czas przygotowania: 14 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 14 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 50 g zakwasu żytniego
  • 60 g mąki żytniej razowej
  • 60 g mąki żytniej typ 720
  • 120 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 120 g mąki żytniej typ 720
  • 500 g mąki żytniej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 gruszka
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 100 g ulubionego musli
  • 100 g suszonej żurawiny
  • ok. 120 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Wymieszaj w misce wszystkie składniki na zaczyn. Przykryj folią aluminiową i odstaw na ok.8 godzin w ciepłe miejsce.
  2. Pokrój gruszki w kostkę.
  3. Po upływie czasu „leżakowania” zaczynu pomieszaj zaczyn z resztą składników na ciasto właściwe aż utworzą jednolitą masę. Zagniataj kilka minut, aby składniki lepiej się wymieszały.
  4. Prostokątną formę o długości 20 centymetrów wysmaruj tłuszczem i obsyp otrębami w środku, aby ciasto nie przykleiło się do formy.
  5. Umieść ciasto w formie i uklep w środku. Przykryj materiałową szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin, a najlepiej na noc.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw chleb i piecz ok. 35 minut aż zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij chleb z formy i ostudź.
  9. Wystudzoną kromkę chleba posmaruj Smakowitą deLuxe.

3.1.09

Kategorie przepisów