Chleb z gruszką i żurawiną

Chleb z gruszką i żurawiną

Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wymyśliłam sobie ni z gruszki, ni z pietruszki, że upiekę gruszkowy chleb. Do ciasta dodałam jeszcze żurawinę, nie obiecuję gruszek na wierzbie, ale coś czuję, że spodoba Wam się ten przepis!

Czas całkowity: 2 godz 22 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 37 min

Składniki :

  1. mąka pszenna typ 650 - 350 g
  2. letnia woda - 250 ml
  3. sól - 1,5 łyżeczki
  4. mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
  5. suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
  6. małe gruszki lub jedna duża - 2 szt.
  7. suszonej żurawiny - 50 g

Potrzebne narzędzia:

Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojoną drobno gruszkę, żurawinę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką, na dnie kładziemy plaster gruszki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 do wyrośnięcia.
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem.
5. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 17 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.

Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb z gruszką i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów