Chleb z gruszką i żurawiną
Wymyśliłam sobie ni z gruszki, ni z pietruszki, że upiekę gruszkowy chleb. Do ciasta dodałam jeszcze żurawinę, nie obiecuję gruszek na wierzbie, ale coś czuję, że spodoba Wam się ten przepis!
Czas całkowity: 2 godz 22 min
Czas wyrastania: 1 godz 45 min
Czas wypieku: 37 min
Składniki :
- mąka pszenna typ 650 - 350 g
- letnia woda - 250 ml
- sól - 1,5 łyżeczki
- mąka pszenna pełnoziarnista - 100 g
- suszonych drożdży instant - 3 łyżeczki
- małe gruszki lub jedna duża - 2 szt.
- suszonej żurawiny - 50 g
Potrzebne narzędzia:
Przepis:
1. Do misy wsypujemy mąki, dodajemy pokrojoną drobno gruszkę, żurawinę, drożdże, sól. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne.
2. Tak przygotowane ciasto zostawiamy w misce pod przykryciem na godzinę w ciepłym miejscu.
3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy okrągły bochenek, przekładamy go do wiklinowego koszyka oprószonego mąką, na dnie kładziemy plaster gruszki. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 45 do wyrośnięcia.
4. Koszyk z wyrośniętym ciastem odwracamy dnem do góry i przerzucamy na blachę wyłożoną pergaminem.
5. Chleb pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 stopni metodą góra-dół przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy jeszcze 17 minut.
Upieczony chleb podajemy ze Smakowitą 4 ziarna.