Chleb z gruszką i pietruszką na zakwasie
Czasem przeciwieństwa się przyciągają i potrafią stworzyć piękną parę. Takie przypadki zdarzają się też w kuchni, dla przykładu może to być duet gruszki i pietruszki. Na pozór niewiele ich łączy oprócz końcówki -szki.
Kiedy jednak zostaną obrane, okazuje się, że mają podobne kolory. Oprócz tego świetnie komponują się ze sobą kolorystycznie, a podsmażane krótko na patelni pachną cudownie. Połączenie to odkryłam jakiś czas temu w formie kremowej zupy, a teraz postanowiłam przenieść do chleba.
Dodałam podsmażone krótko kawałki gruszki oraz pietruszki do ciasta chlebowego na bazie mąki pszennej, orkiszowej i żytniego zakwasu. Wierzch wyrastającego chleb ozdobiłam jeszcze listkami szałwii. Wyszło pięknie, smacznie i intrygująco
Chleb z gruszką i pietruszką na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 15 min. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 55 min. Porcje: 1 Składniki
- 150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 250 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- gruszka
- duże pietruszka
- łyżeczka masła
- łyżeczka oliwy
- 1,5 łyżeczki soli
- 250 ml letniej wody
- Pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem i wrzucamy pietruszkę. Podsmażamy ok. 5 minut. Następnie dodajemy obraną i pokrojoną drobno gruszkę i smażymy przez jeszcze ok. 3 minuty.
- Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy podsmażoną gruszkę i pietruszkę, sól oraz zakwas. Wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto 5 minut.
- Gotowe ciasto przekładamy do formy (keksówka 12x24 cm) wyłożonej pergaminem. Wierzch wyrównujemy i ewentualnie dekorujemy listkami szałwii. Ciasto przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni. Chleb pieczemy 10 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 200 i pieczemy jeszcze 30 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Podajemy ze Smakowitą de Luxe.