Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie

Zdjęcie - Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lubię intrygujące w smaku chleby, takie o których się nie zapomina i chętnie do nich wraca. Wyjątkowym wypiekiem jest na pewno czekoladowy chleb na zakwasie, który robiłam już nie jeden raz dla kogoś w ramach prezentu. Do tej pory piekłam go na zakwasie pszennym, a i raz zaszalałam dodając jeszcze jagody.

Tym razem upiekłam chleb podobny, ale na zakwasie żytnim. Mogę go zaliczyć do jeszcze bardziej wyjątkowych, ponieważ piekłam go w znakomitym towarzystwie. Nie w jednej kuchni, ale w podobnym czasie, łącząc się z innymi blogerkami wirtualnie. Za zaproszenie dziękuję Amber, która razem z Beą postanowiły zorganizować „Lutową Piekarnię”.

Wbrew pozorom nie jest to słodki chleb, nie znajdziecie w nim cukru. Jest za to sporo ciemnego kakao, gorzkiej czekolady i słodkiej żurawiny (oryginalnie miały być rodzynki, ale za nimi nie przepadam).

Poniżej przedstawiam moją zmodyfikowaną wersję chleba, a tutaj znajdziecie oryginalny przepis oraz wskazówki jak składać ręcznie ciasto, aby miąższ wyszedł cudownie jędrny.

Oto pełna lista blogerek, które piekły ze mną „wirtualnie” :)

Ania Bajkorada, Ania Nie tylko na słodko , Ania W Moje pasje.Kuchnia i ogród, Ania Pieczywo na zakwasie, ,Amber, Aga W sezonie, Alutka nie-ład mAlutki, Arnika Arnikowa kuchnia , Bea Bea w kuchni, Bożena Smakowe kubki, Bożena Moje domowe kucharzenie, Dorota Ugotujmy To.pl, Dorota Moje małe czarowanie, Gallica Anonimica Zakalce mojego życia, Gatita Kulinarne przygody Gatity, Gosia Co do jedzenia, Gucio Kuchnia Gucia, Jola Smak mojego domu, Kamila Ogrody Babilonu, Krecia By było przyjemniej, Magda Konwalie w kuchni, Małgosia Akacjowy blog. W podróży i w kuchni, Margot Kuchnia Alicji, Marghe Po prostu Marghe, Mimbla Pierogi ruskie raz, Pychciasta ,Renata Forks’N’Canvas,Wiosenka Eksplozja smaku, Wisła Zapach chleba, Zufik Zufikowo, Żabka Healthy craving, Żaneta Poradniczanka.blogspot.com

Zdjęcie - Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis dołączam do Czekoladowego Tygodnia oraz do lutowej listy „Na zakwasie i na drożdżach” u Wisły:

Zdjęcie - Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z czekoladą i żurawiną na zakwasie Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 5 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 170 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g letniej wody
  • 330 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20 g gorzkiego kakao

Instrukcja
  1. Kostki gorzkiej czekolady kroimy na cztery części, tworząc małe kosteczki. Mieszamy je z żurawiną.
  2. W drugiej misce mieszamy mąkę z kakao i solą.
  3. W trzeciej misce umieszczamy aktywny zakwas, dodajemy letnią wodę i mieszamy.
  4. Do zakwasu dodajemy mąkę z kakao oraz dodatki, czyli czekoladę i żurawinę. Ciasto wyrabiamy ręcznie (szczegóły w przepisie oryginalnym, podlinkowanym we wstępie) lub mikserem przez 3 minuty na I biegu, następnie 4 minuty na biegu II.
  5. Wyrobione ciasto przekładamy do oprószonej mąką misy, przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na godzinę.
  6. Podrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat, odgazowujemy, uderzając je pięścią. Formujemy kulę i przekładamy ją do wiklinowego koszyka, podsypanego mąką lub wyłożonego ściereczką. Koszyk przykrywamy i stawiamy w ciepłym miejscu na 3-5 godzin (czas wyrastania zależy od temperatury pomieszczenia i siły zakwasu).
  7. Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni, włączamy termoobieg i na dnie stawiamy miseczkę ze stali nierdzewnej wypełnioną wodą lub kostkami lodu.
  8. Na blachę przerzucamy chleb, odwracając koszyk dnem do góry. Ciasto nacinamy według fantazji i wkładamy do pieca.
  9. Pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, ustawiamy pieczenie góra-dół i pieczemy chleb przez 25-27 minut.
  10. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

3.1.09

Kategorie przepisów