Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia

Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia
Amber w tym miesiącu zaproponowała wypiek chleba z czekoladą i rodzynkami i na zakwasie...postanowiłam i ja spróbować takiego chleba..niestety pieczenie odbyło się z przygodami...zagniotłam ciasto itd..ciasto pięknie rosło...a ja byłam w pracy...Po powrocie z pracy miałam już piec chlebek...ale...no właśnie..ale ..zabrakło prądu.. i tak bez prądu było kilka godzin..a mój chlebek był gotowy do pieczenia...ale w końcu upiekłam.. i wyszło to co widać na zdjęciu...
Dziękuję innym piekącym ten chlebek za wspólne pieczenie.. Zdjęcie - Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie Emmanuel Hadjiandreou ‘How to make bread’
  • 170 g (2/3 szkl) aktywnego zakwasu pszennego* (u mnie żytni)
  • 250 g (1 szkl) ciepłej wody
  • 330 g (2 2/3 szkl) mąki chlebowej
  • 200 g (1 1/3 szklanki) rodzynek koryntek [ dałam trochę mniej rodzynek Kresto]
  • 80 g (2/3 szkl) chipsów czekoladowych (w oryginale z mlecznej czekolady – pominęłam)
  • 8 g (1 ½ łyżeczki) soli
  • 20 g (2 ½ łyżki) gorzkiego kakao
  • * dokarmionego 12-24h wcześniej
Wymieszać rodzynki i chipsy czekoladowe.W drugiej misce wymieszać mąkę, sól i kakao. W dużej misce dokładnie wymieszać zakwas z wodą.Do zakwasu dodać mąkę oraz rodzynki z czekoladą, wymieszać do połączenia się składników. Przykryć i odstawić na 10 min. (w oryginale – przykryć misą w której wymieszaliśmy mąkę). Po 10 minutach – wyrabiamy ciasto : chwytamy porcję ciasta z brzegu, lekko naciągamy i przyciskamy w środek ciasta; lekko obracamy misę i powtarzamy tę czynność z kolejnym brzegiem ciasta. Powtarzamy składanie 8 razy, co powinno nam zająć ok. 10 sekund, po czym ciasto powinno zmienić strukturę – bardziej sprężyste, stawiające opór.
Ciasto możemy również wyrobić mikserem – najpierw 2-3 minuty na pierwszym biegu, a nastepnie ok. 4 minuty na drugim biegu.Przykryć misę i odstawić na 10 minut.
Powtórzyć etap 6 + 7 dwa razy, następnie ponownie etap 6. Przykryć misę i odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Gdy ciasto podwoiło objętość – odgazować je (uderzamy pięścią w jego środek).Wyrośnięte ciasto umieścić na lekko umączonym blacie .Podzielić ciasto na 2 równe części i uformować z nich kule.Wysypać mąką podłużny koszyk do wyrastania chleba i umieścić w nim kulki ciasta, blisko siebie, tak by połączyły się podczas rośnięcia.Pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość – w zależności od tego, jak mocny jest nasz zakwas (oraz w zależności od temperatury) może to zająć od 3 do 6 godzin). Ok. 20 minut przed planowanym pieczeniem, nagrzać piekarnik do 240 st., na spodzie umieścić naczynie, do którego wlejemy wodę (przygotować szklankę wody).Gdy ciasto podwoi już objętość, przekładamy je na łopatę lub na papier do pieczenia, posypujemy wierzch mąką i nacinamy. Przekładamy na rozgrzaną blachę (lub kamień), wlewamy wodę do przygotowanego naczynia i obniżamy temperaturę do 220 st.Pieczemy ok. 30 minut, aż chleb będzie ładnie brązowy. By sprawdzić, czy jest on odpowiednio upieczony, stukamy w spód chleba – ma on wydawać ‘głuchy’ odgłos.Studzimy na kratce. Zdjęcie - Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z czekoladą i rodynkami, na zakwasie czyli lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów