Chleb z cydrem na zakwasie pszennym
W Polsce mamy cudowne jabłka, dlatego jestem zdziwiona, że cydr nie jest tu tak popularny jak np. w Wielkiej Brytanii. Ten delikatny napój alkoholowy z dojrzałych jabłek jest przyjemnie kwaskowaty i orzeźwiający. Nadaje się idealnie nie tylko w upalny dzień, ale także jako dodatek do chleba. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jabłka znakomicie komponują się z razowym chlebem (szczególnie pieczonym na pszennym zakwasie).
Można je dodawać w formie startej, pokrojonej lub przetartej jako mus. Kilka razy eksperymentowałam już z jabłkami w chlebie, ale ten wypiek uważam zaliczam zdecydowanie do najlepszych. Wszystko dlatego, że w cieście znalazły się nie tylko kawałki jesiennego jabłka, ale także niepowtarzalny w smaku cydr. Przepis zdecydowanie do powtórzenia i Wam polecam go wypróbować w swojej kuchni!
Chleb z cydrem na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 300 g mąki pszennej typ 650
- 150 g aktywnego zakwasu pszennego (można zastąpić żytnim)
- duże jabłko lub 2 mniejsze
- 300 ml cydru
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier.
- Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie.
- Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania.
- Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut.
- Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.