Chleb z cydrem na zakwasie pszennym

Chleb z cydrem na zakwasie pszennym

Zdjęcie - Chleb z cydrem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

W Polsce mamy cudowne jabłka, dlatego jestem zdziwiona, że cydr nie jest tu tak popularny jak np. w Wielkiej Brytanii. Ten delikatny napój alkoholowy z dojrzałych jabłek jest przyjemnie kwaskowaty i orzeźwiający. Nadaje się idealnie nie tylko w upalny dzień, ale także jako dodatek do chleba. Nie od dziś bowiem wiadomo, że jabłka znakomicie komponują się z razowym chlebem (szczególnie pieczonym na pszennym zakwasie).

Można je dodawać w formie startej, pokrojonej lub przetartej jako mus. Kilka razy eksperymentowałam już z jabłkami w chlebie, ale ten wypiek uważam zaliczam zdecydowanie do najlepszych. Wszystko dlatego, że w cieście znalazły się nie tylko kawałki jesiennego jabłka, ale także niepowtarzalny w smaku cydr. Przepis zdecydowanie do powtórzenia i Wam polecam go wypróbować w swojej kuchni!

Zdjęcie - Chleb z cydrem na zakwasie pszennym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z cydrem na zakwasie pszennym Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 300 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g aktywnego zakwasu pszennego (można zastąpić żytnim)
  • duże jabłko lub 2 mniejsze
  • 300 ml cydru
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli

Instrukcja
  1. Mąkę pszenną przesiewamy do misy i mieszamy z mąką razową. Dodajemy zakwas, sól oraz cukier.
  2. Jabłko/a obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy do rondelka, zalewamy cydrem i podgrzewamy krótko, aż cydr będzie letni (lecz nie za gorący), a jabłko trochę zmięknie.
  3. Zaczynamy wyrabiać ciasto wlewając stopniowo cydry z kawałkami jabłka. Po minimum 6 minutach ręcznego (lub za pomocą miksera) wyrabiania.
  4. Formę keksówkę o wymiarach 10×22 cm smarujemy łyżką oliwy i obsypujemy płatkami owsianymi/bułką tartą. Przekładamy do formy ciasto, zwilżoną dłonią wyrównujemy wierzch. Przykrywamy formę czystą ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu, bez przeciągów na 4 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Ciasto oprószamy z wierzchu mąką. Wkładamy formę z ciastem i pieczemy przez 40 minut.
  6. Upieczony chleb wyjmujemy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów