Chleb z cukinią na zakwasie żytnim
Zostało mi z obiadu trochę cukinii w dwóch kolorach. Postanowiłam wykorzystać ją i dodać do ciasta na chleb na zakwasie. Część cukinii drobno posiekałam w kosteczkę, resztę starłam na tarce o drobnych oczkach. Ciasto wyrabiałam z odrobiną oliwy i koperkiem. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że chleb wyjdzie tak smaczny i sprężysty.
Ma pięknie dziurki i delikatny smak. Wypiek zdecydowanie do powtórzenia, może następnym razem, gdy znów mi zostanie trochę cukinii
Chleb z cukinią na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min. Porcje: 1 Składniki- 400 g mąki pszennej typ 650
- 150 g mąki żytniej typ 720
- 200 g aktywnego zakwasu żytniego
- 200 g cukinii
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżeczki soli
- łyżka oliwy
- 270 ml letniej wody
- Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, posiekany koperek, oliwę i sól. Połowę cukinii ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą część siekamy w drobną kosteczkę. Warzywo dodajemy do misy z mąką.
- Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do misy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-2,5 h.
- Po tym czasie ciasto kładziemy na oprószonym mąka blacie. Składamy je i formujemy na kształt wiklinowego koszyka. Koszyk smarujemy oliwą lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do koszyka złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką.
- Po 2 h rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
- Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę. Możemy je dodatkowo naciąć.
- Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni, wyłączamy termoobieg i ustawiamy tryb pieczenia góra-dół.
- Chleb pieczemy jeszcze przez ok. 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
- Kromki chleba podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.