Chleb z cukinią na zakwasie żytnim

Chleb z cukinią na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostało mi z obiadu trochę cukinii w dwóch kolorach. Postanowiłam wykorzystać ją i dodać do ciasta na chleb na zakwasie. Część cukinii drobno posiekałam w kosteczkę, resztę starłam na tarce o drobnych oczkach. Ciasto wyrabiałam z odrobiną oliwy i koperkiem. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że chleb wyjdzie tak smaczny i sprężysty.

Ma pięknie dziurki i delikatny smak. Wypiek zdecydowanie do powtórzenia, może następnym razem, gdy znów mi zostanie trochę cukinii :)

Zdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z cukinią na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g cukinii
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, posiekany koperek, oliwę i sól. Połowę cukinii ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą część siekamy w drobną kosteczkę. Warzywo dodajemy do misy z mąką.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do misy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-2,5 h.
  3. Po tym czasie ciasto kładziemy na oprószonym mąka blacie. Składamy je i formujemy na kształt wiklinowego koszyka. Koszyk smarujemy oliwą lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do koszyka złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką.
  4. Po 2 h rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę. Możemy je dodatkowo naciąć.
  6. Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni, wyłączamy termoobieg i ustawiamy tryb pieczenia góra-dół.
  7. Chleb pieczemy jeszcze przez ok. 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
  8. Kromki chleba podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

3.1.09

Kategorie przepisów