Chleb z cukinią na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zostało mi z obiadu trochę cukinii w dwóch kolorach. Postanowiłam wykorzystać ją i dodać do ciasta na chleb na zakwasie. Część cukinii drobno posiekałam w kosteczkę, resztę starłam na tarce o drobnych oczkach. Ciasto wyrabiałam z odrobiną oliwy i koperkiem. Muszę przyznać, że nie spodziewałam się, że chleb wyjdzie tak smaczny i sprężysty.

Ma pięknie dziurki i delikatny smak. Wypiek zdecydowanie do powtórzenia, może następnym razem, gdy znów mi zostanie trochę cukinii :)

Zdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z cukinią na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z cukinią na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. 30 min. Czas pieczenia: 37 min. Całkowity czas: 5 godz. 7 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 150 g mąki żytniej typ 720
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 200 g cukinii
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżeczki soli
  • łyżka oliwy
  • 270 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki wsypujemy do misy, dodajemy aktywny zakwas, posiekany koperek, oliwę i sól. Połowę cukinii ścieramy na tarce o drobnych oczkach, drugą część siekamy w drobną kosteczkę. Warzywo dodajemy do misy z mąką.
  2. Powoli wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem przez ok. 5-6 minut. Wyrobione ciasto przekładamy do misy i zostawiamy w ciepłym miejscu na 2-2,5 h.
  3. Po tym czasie ciasto kładziemy na oprószonym mąka blacie. Składamy je i formujemy na kształt wiklinowego koszyka. Koszyk smarujemy oliwą lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do koszyka złączeniem ku górze i przykrywamy ściereczką.
  4. Po 2 h rozgrzewamy piekarnik z termoobiegiem w temperaturze 250 stopni. Na dnie piekarnika stawiamy miskę ze stali nierdzewnej z kostkami lodu.
  5. Koszyk odwracamy dnem do góry i przerzucamy ciasto chlebowe na blachę. Możemy je dodatkowo naciąć.
  6. Wkładamy formę z chlebem do piekarnika i pieczemy 10 minut. Następnie ustawiamy temperaturę 200 stopni, wyłączamy termoobieg i ustawiamy tryb pieczenia góra-dół.
  7. Chleb pieczemy jeszcze przez ok. 27-30 minut. Upieczony chleb studzimy przed krojeniem na kuchennej kratce.
  8. Kromki chleba podajemy ze Smakowitą Pajdą z jabłkiem i cebulką.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Żytni chleb na zakwasie z cukinią i kolendrą

Żytni chleb na zakwasie z cuki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z cukinią

Chleb z cukinią

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Bagietka z cukinią na zakwasie

Bagietka z cukinią na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Idealne ciasto na zdrowszą pizzę orkiszową

Idealne ciasto na zdrowszą piz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Grillowana pierś z kurczka w curry

Grillowana pierś z kurczka w c…

Patrycja Patrycja
Simply Food

Przepisy z tych kategorii

Manakisze – drożdżowki z za’atarem z Izraela

Manakisze – drożdżowki z za’at…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bułeczki cztery sery ze szparagami

Bułeczki cztery sery ze szpara…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Szpinakowe podpłomyki

Szpinakowe podpłomyki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Mini chałki śniadaniowe

Mini chałki śniadaniowe

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Bułeczki kwiatki z suszonymi pomidorami
1

Bułeczki kwiatki z suszonymi p…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia