Chleb z cukinią na zakwasie żytnim

Zdjęcie - CHLEB Z CUKINIĄ NA ZAKWASIE ŻYTNIM - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Ostatnio to jest mój nr 1 jeśli chodzi o chleby.Długo zachowuje świeżość i takiego w piekarni nie kupicie:) Co tu dużo gadać ,po prostu musicie mieć w domu zakwas inaczej się nie da ,no i trochę cierpliwości bo chleb na zakwasie bez użycia drożdży potrzebuje czasu .Chleb jest z dodatkiem cukinii i to ona głównie utrzymuje poziom wilgoci tego chleba i dzięki temu chlebuś również się nie kruszy .Chleb można upiec w formach lub tak jak ja tym razem upiekłam na blasze.Jest to mój pierwszy chleb na samym zakwasie bez dodatku drożdży i na ten efekt czekałam aż mój "Romeo" się w końcu wzmocni co trwało przeszło 2 lata ! Wcześniejsze próby pieczenia chlebów bez dodatku drożdży niestety nie były zadowalające choć już ze sprawdzonych przepisów.
Jeżeli nie macie zakwasu tylko dopiero zaczynacie z nim przygodę to proponuję dodać 10 g świeżych drożdży.
Przepis na ZAKWAS bardzo szybki i łatwy,znajdziecie również kilka praktycznych porad .


PRZEPIS:
-250 g .zakwasu żytniego aktywnego
-ok.350 g letniej wody
-10g drożdży opcjonalnie przy młodym zakwasie lub jeżeli nie macie czasu żeby długo wyrastał
-150 g startej cukinii
-1 łyżka miodu
-1 łyżka oleju rzepakowego może być inny
-3 płaskie łyżeczki soli
-670 g mąki pszennej typ 650 lub 850
-170 g mąki żytniej razowej lub orkiszowej (kupuję w tesco)

W misie miksera umieszczam kolejno:
zakwas
wodę ale nie więcej niż 300 g
drożdże (opcja)
olej
miód
cukinię
Mieszam łyżką i zostawiam na 10 min.
Wsypuję obie mąki i sól
Włączam mikser z końcówką haka i wyrabiam ciasto ok 10 min ewentualnie dolewając wody aby ciasto było elastyczne.Możecie wlać całe 350 g wody wtedy ciasto chlebowe będzie klejące ale chleb wyjdzie również pyszny Z tym ,że trzeba taki chleb upiec w formach.

Wyrobione ciasto chlebowe odstawiam pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1 godzinę
Wyciągam z miski formuję kulę nie wyrabiam i z powrotem do miski .Po godzinie powtarzam czynność
I zostawiam na następną godzinę
Jeżeli dodacie drożdży to wyrobione ciasto chlebowe zostawiacie na 2 godz żeby podwoiło swoją objętość ,nie musicie składać A po 2 godzinach formujecie już bochenek tak jak poniżej
Na obsypany suto mąką blat wykładam ciasto chlebowe i formuję bochenek tak jak na zdjęciach które znalazłam u Trufli

Ponieważ nie mam koszyka rozrostowego wykorzystuję do tego celu miskę wyłożonej ściereczką bawełnianą i obsypuję ją mąką
Odstawiam do wyrośnięcia na ok 2 godziny lub czasami dłużej wszystko zależy czy dodaję drożdże .
Piekarnik nagrzewam do 210st C przed włożeniem chleba na dno wrzucam z 10 kostek lodu
Na blachę z piekarnika wykładam papier do pieczenia
Wierzch chleba obsypuję suto mąką
Blachę stroną z papierem układam na chlebie i szybkim ruchem ale delikatnie przekręcam odwrotnie
Ściągam miskę i delikatnie zabieram ścierkę
Nacinam szybkim ruchem ,najlepsze do tego celu są żyletki lub skalpel.
Wstawiam do piekarnika i piekę 40-45 min
Chleb studzimy na kratce .




Przepisy z tych kategorii

Bułeczki z cukinią

Bułeczki z cukinią

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
2

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sałatka z młodej cukinii z miętą i fetą
1

Sałatka z młodej cukinii z mię…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Najlepsze buraki do obiadu lub na przekąskę
1

Najlepsze buraki do obiadu lub…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Mielone paprykowe
2

Mielone paprykowe

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Dyniowe placuszki
1

Dyniowe placuszki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Przepisy z tych kategorii

Brioche
4

Brioche

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Bezglutenowe bułeczki jaglane
4

Bezglutenowe bułeczki jaglane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb świąteczny
3

Chleb świąteczny

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Chleb wieloziarnisty na zakwasie i Szczęśliwego Nowego Roku raz jeszcze!
2

Chleb wieloziarnisty na zakwas…

MojeTworyPrzetwory MojeTworyPrzetwory
MojeTworyPrzetwory

Chleb z ziarnem pszenicy
2

Chleb z ziarnem pszenicy

MarcinH MarcinH
Grahamka

Chlebek z pistacjami, kiełbasą i suszonymi śliwkami
5

Chlebek z pistacjami, kiełbasą…

Tyna Tyna
In cooking we trust