Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi

Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi

Zdjęcie - Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio polubiłam połączenie białej czekolady z płatkami kukurydzianymi. Tworzą ciekawy duet nie tylko smakowy, ale też za sprawą swoich faktur. Delikatnie roztapiająca się w buzi czekolada i chrupiące płatki to niezwykle ciekawe połączenie, nawet w chlebie!

Małymi krokami zbliża się Wielkanoc. Na świątecznym stole miło postawić coś słodkiego, a nikt nie powiedział, że musi to być koniecznie mazurek albo babka. A gdyby tak upiec lekko słodkawy chleb, który fantastycznie będzie smakował na śniadanie w Lany Poniedziałek? Podany z miodem na pewno pozytywnie zaskoczy domowników.

A jeśli nie chcecie czekać do świąt to polecam go upiec nawet jutro, oczywiście pod warunkiem, że lubicie kulinarne eksperymenty z chlebami na zakwasie :)

Zdjęcie - Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb z białą czekoladą i płatkami kukurydzianymi Autor: Tosia Czas przygotowania: 5 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 5 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g płatków kukurydzianych
  • łyżeczka soli
  • 320 ml letniej wody

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy z zakwasem, posiekaną w drobną kostkę białą czekoladą, płatkami kukurydzianymi i solą.
  2. Stopniowo wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto ręką lub mikserem przez 3-4 minuty. Ciasto zostawiamy w misie na godzinę pod przykryciem.
  3. Podrośnięte ciasto składamy od góry ku środkowi i od dołu ku środkowi, zostawiamy w misie na kolejną godzinę.
  4. Po tym czasie formujemy bochenek na kształt koszyka wiklinowego. Koszyk posypujemy mąką lub wykładamy ściereczką posypaną mąką. Ciasto wkładamy do środka złączeniem ku górze i zostawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny.
  5. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb przerzucamy na blachę, nacinamy według fantazji i pieczemy 20 minut. Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy przez kolejnych 20 minut.
  6. Upieczony chleb studzimy na kuchennej kratce. Podajemy np. ze Smakowitą de Luxe.

3.1.09

Kategorie przepisów