Chleb wieloziarnisty z chrupiącą skórką

Chleb wieloziarnisty z chrupiącą  skórką

Jak już kilka razy pisałam, że  uwielbiam chleby z dodatkiam ziaren dlatego nie mogłam obojętnie przejść obok propozycji Joli, gospodyni 115 edycji Weekendowej Piekarni. Jola zaproponowała aż trzy chleby i wszystkie trzy mi się podobają ale niestety dwa pozostałe będą musiały sobie troszkę poczekać. Chleb z chrupiącą skórką jest bardzo prosty w wykonaniu, podobne chleby piekłam już kilkakrotnie i zawsze były pyszne. Wierzch moich chlebków posypałam ziarnami dyni a w środku są również ziarna słonecznika, sezamu, dyni i oczywiście moje ulubione siemię lniane.

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty z chrupiącą  skórką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 Składniki na dwie długie keksówki o długości ok. 35 cm:

  • 40 g świeżych drożdży
  • 900 ml ciepłej wody
  • 900 g mąki pszennej
  • 1 szklanka dowolnych otrąb lub 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka dowolnych ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane, sezam)
  • 2 łyżki soli
  • 2 łyżki cukru

Drożdże dokładnie rozpuścić w wodzie. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Zrobić dołek, wlać wodę z drożdżami. Odstawić na 15 minut, po czym wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Ciasto będzie dość luźne, ale takie ma być. Przełożyć do wysmarowanych margaryną i wysypanych mąką keksówek (ciasta nie powinno być więcej niż 2/3 wysokości foremki). Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 1 godz. Dobrze upieczony chleb powinien sam wypadać z foremki. Studzić na kratce.

Smacznego:)

Zdjęcie - Chleb wieloziarnisty z chrupiącą  skórką  - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów