Chleb wieloziarnisty bez wyrabiania
Chlebek z przepisu Antoniego.
Bardzo podobny do mojego najprostszego z ziarenkami.
Składniki:
▪ 0,6 kg mąki tortowej,
▪ 0,3 kg mąki razowej pszennej,
▪ 0,3 kg mąki razowej żytniej,
▪ 1 szklanka otrębów pszennych,
▪ 1 szklanka ziaren słonecznika,
▪ 1/2 szklanki siemienia lnianego,
▪ 1/2 szklanki sezamu,
▪ 1 szklanka płatków owsianych,
▪ 2 czubate łyżeczki soli,
▪ 2 łyżki cukru,
▪ 2 łyżki oliwy,
▪ 1 litr i szklanka wody mineralnej gazowanej,
▪ rozczyn - u mnie pół szklani zakwasu.
Wszystkie suche składniki mieszamy na jednolitą masę, dodajemy rozczyn i wodę. Z ciasta odkładamy pół słoiczka po majonezie na rozczyn na kolejny raz. Szczelnie zamknięty może stać w lodówce do dwóch tygodni. Przygotowujemy dwie keksówki (ja przygotowałam 3 keksówki) wysmarowane olejem, dno wykładamy liśćmi chrzanu lub kapusty (ja wysypałam otrębami). Wkładamy ciasto do blaszek. Wstawiamy do zimnego piekarnika na 12 godzin. Gdy ciasto urośnie, smarujemy delikatnie oliwą, wstawiamy do rozgrzanego na 200 stopni piekarnika i pieczemy 1 godzinę.