Chleb świątecznie bakaliowy z jabłkiem, makiem, orzechami i cynamonem na zakwasie
![Chleb świątecznie bakaliowy z jabłkiem, makiem, orzechami i cynamonem na zakwasie](/obrazek/duze/chleb-swiatecznie-bakaliowy-z-jablkiem-makiem-orzechami-i-cynamonem-na-zakwasie-250545.jpeg)
![Zdjęcie: CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. Zdjęcie - CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/250545.jpeg)
Smaki w chlebku są wyważone i nie jest ani za słodki ani za bardzo cynamonowy ,no zastanawiam się właśnie czy nie dodać następnym razem więcej rodzynek lub dodatkowo śliwek suszonych .
Chleb polecam bo jest na prawdę smaczny i wiecie co? Taki chleb może być też prezentem świątecznym dla bliskich czy dalszych przyjaciół.Na pewno się ucieszą ,bo przecież nie ma nic lepszego jak prawdziwy domowy wypiek pachnącego chleba
PRZEPIS:
100 g. zakwasu żytniego dokarmionego 12-16 g wcześniej
130 g. wody letniej
7.g świeżych drożdży
2 łyżki miodu
125 g tartego jabłka ( na grubszych oczkach tarłam) to tak 1 nie za duże jabłko
50 g posiekanych orzechów (do wyboru jakie macie i lubicie)(ja kupiłam już posiekane w lidu)
50 g rodzynków
25 g. białego maku ale może być niebieski
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka oleju rzepakowego
420 g mąki pszennej typ650
1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki tak jak są spisane umieszczałam w misce od miksera ,za każdym razem mieszając łyżką
Na sam koniec dodałam mąkę i sól i wyrobiłam mikserem ok.10 min
Z ciasta uformowałam kulę ,posmarowałam ją lekko olejem rzepakowym i umieściłam w czystej misce ,którą zakryłam folią i przykryłam ręcznikiem
Po godzinie odgazowałam ciasto ,uformowałam kulę i z powrotem do misy pod folię i ręcznik ,aż podwoiło obiętość(ok1,5 godz)
Po tym czasie uformowałam podłużny bochenek i przełożyłam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiłam na ok.2 godziny do wyrośnięcia.
Piekarnik nagrzałam do 210stC wstawiłam również miskę z wodą
Chleb piekłam 30 min Przykryłam go folią aluminiową i dopiekałam 15 min.
Po upieczeniu wyciągamy chleb i studzimy na kratce.
Zapach jego bardzo kusi ale trzeba się powstrzymać :)
wierzch obsypany białym makiem
![Zdjęcie: CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. Zdjęcie - CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/250547.jpeg)
![Zdjęcie: CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. Zdjęcie - CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/250544.jpeg)
![Zdjęcie: CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. Zdjęcie - CHLEB ŚWIĄTECZNIE BAKALIOWY Z JABŁKIEM, MAKIEM, ORZECHAMI I CYNAMONEM NA ZAKWASIE. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/250546.jpeg)
Miłego czwartku :)