Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku

Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku

Zdjęcie - Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Pieczenie chleba w żeliwnym garnku to moje hobby:) Uwielbiam to robić i najchętniej piekłabym tak każdy bochenek. Szkoda, że nie mam żeliwnych form do bagietek i bułek:)

Ten chleb, poza piękną, rustykalną popękaną skórką (która jest charakterystyczna dla tej formy pieczenia) i miękkim miąższem, smakowo jest jak pyszne pieczywo czosnkowe. Z taką różnicą, że typowy sposób podania pieczywa czosnkowego to kromka chleba, posmarowana czosnkiem i przykryta roztopionym serem, a moja wersja ma to wszystko w środku.

Zdjęcie - Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy świeży bochenek wyjeżdża z piekarnika pojawia się naprawdę spory dylemat. Czy skroić od razu cały i zjeść zanim ktoś w ogóle zauważy, że upiekł się chleb, czy nie naruszać tej pięknej skórki. Wstyd się przyznać, bo wybrałam pierwszą opcję:)

Zdjęcie - Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb serowo-czosnkowy pieczony w żeliwnym garnku #ratingval# z #reviews# ocen Drukuj Author: Śliwka Prep time: 10 hours Cook time: 40 mins Total time: 10 hours 40 mins Serves: 1 Ingredients
  • 300 + 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży instant
  • 350 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g tartego parmezanu
Instructions
  1. Połącz ze sobą w misce 300 g mąki, drożdże i wodę. Pomieszaj. Masa powinna mieć klejącą, gęstą konsystencję.
  2. Odstaw miskę w temperaturze pokojowej na 8 godzin (lub po prostu na noc).
  3. Po upływie tego czasu dodaj resztę mąki, sól, poszatkowany czosnek i parmezan. Wyrabiaj aż uzyskasz elastyczne, odchodzące od ręki ciasto. Od tego momentu zagniataj jeszcze przez 5 minut.
  4. Miskę wyłóż materiałową szmatką, obsyp szmatkę w środku mąką i umieść chleb w misce. Przykryj go wystającymi kawałkami szmatki. Odstaw w ciepłe miejsce ( na przykład obok lekko rozgrzanego palnika) na ok. 2 godziny. Chleb powinien podwoić wielkość.
  5. Pół godziny przed końcem wyrastania rozgrzej piekarnik do 250 stopni. Wsadź do środka żeliwny garnek z pokrywką, wcześniej usuwając z niego wszystkie plastikowe elementy. Daj mu rozgrzać się w piekarniku pół godziny lub dłużej.
  6. Gdy garnek się nagrzeje, ostrożnie wyjmij go z piekarnika używając rękawic, podnieś pokrywkę i zsuń ze szmatki chleb do garnka. Przykryj pokrywką i wstaw do piekarnika.
  7. Piecz przez 25 minut pod pokrywką. P upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze 10-15 minut aż chleb zbrązowieje z góry.
  8. Wyjmij garnek z piekarnika. Chleb można wyjąć przewracając garnek do góry nogami.

Kategorie przepisów