Chleb razowy z ziarnami i bananami

Chleb razowy z ziarnami i bananami

Zdjęcie - Chleb razowy z ziarnami i bananami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Najpopularniejszym przepisem na wykorzystanie bananów w cieście jest chyba przepis na tzw. chlebek bananowy. Muszę przyznać, że nie jestem zbyt wielką fanką tego wypieku na proszku do pieczenia, ni to ciasto, ni to chleb, wolę coś bardziej konkretnego. Dlatego jeśli stawiam na banany w chlebie, idę po całości- pakuję je do normalnego, wytrawnego chleba, jako fajny, słodki dodatek.

Może to czasem dziwić, ale cytując jedną z naszych czytelniczek pod innym chlebem z bananami: „Jeśli komuś (tak jak mi jeszcze wczoraj) trudno sobie wyobrazić, jak może smakować chleb z bananem i 2 łyżkami soli, to zapewniam, że smakuje po prostu jak chleb, tyle że w momencie wgryzania się czuć delikatny bananowo-cynamonowy aromat”. I to idealnie podsumowuje ten smak:)

Jeśli macie pod ręką zakwas pszenny to dosłownie krok dzieli was od stworzenia tego pysznego bochenka. Bo nie jest on zbyt wymagający, wystarczy zagnieść ciasto i poczekać, aż urośnie. Proste, prawda?:)

Chleb razowy z ziarnami i bananami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 10 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 100 g mąki pszennej chlebowej
  • 1 łyżka zakwasu pszennego
  • 100 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 350 g mąki pszennej razowej
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g ulubionych ziaren (u mnie słonecznik i dynia)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 dojrzały, rozgnieciony banan
  • 2 łyżeczki soli
  • 250 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą składniki na zaczyn i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6-8 godzin.
  2. Po upływie tego czasu rozpocznij przygotowywanie ciasta właściwego.
  3. Pomieszaj wszystkie składniki i zagnieć ciasto.
  4. Będzie nieco twarde i klejące, możesz podczas zagniatania delikatnie podsypać je mąką. Po kilku minutach powinno nieco zmięknąć i lepiej się formować.
  5. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia i umieść w niej ciasto.
  6. Uklep ciasto w foremce i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 3-4 godziny. Ciasto powinno urosnąć ponad foremkę.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 30 minut.
  9. Wyjmij z foremki i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów