Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim
![Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim](/obrazek/duze/chleb-razowy-z-wegierkami-na-zakwasie-zytnim-373156.jpeg)
![Zdjęcie: Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/373156.jpeg)
![Zdjęcie: Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/373155.jpeg)
Chleb razowy z suszonymi śliwkami jest dosyć popularnym wypiekiem, często spotykanym w piekarniach. Nic dziwnego, śliwki do razowego, lekko kwaskowatego chleba pasują idealnie i nadają mu naturalnej słodyczy. Z takim chlebem cudownie smakują wszelkiego rodzaju pasztety, ale także sery i twarożki.
Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, sezon na śliwki węgierki w pełni..dlatego postanowiłam sprawdzić, czy świeże owoce będą równie dobrze pasowały do pieczywa. Do wypieku chleba, oprócz zakwasu żytniego użyłam, aż trzech mąk razowych o typie 2000: pszenną, żytnią i orkiszową. Wyszedł z tego cudowny, jesienny chlebek.
Ps. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, albo kardamonu!
![Zdjęcie: Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/373154.jpeg)
![Zdjęcie: Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami](/obrazek/373157.jpeg)
- 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
- 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
- 130-150 g aktywnego zakwasu żytniego
- 150 g śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek)
- 400 ml letniej wody
- łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas.
- Letnią wodę zaczynamy wlewać powoli i mieszać łyżką lub ręką składniki ciasta. W między czasie wrzucamy obrane z pestek śliwki (u mnie pokrojone w ćwiartki) i dalej mieszamy. Po ok. minucie składniki powinny być już połączone.
- Formę keksówkę (wymiary 12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy wodą dłonie i przekładamy ciasto, wyrównując jego wierzch ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-4,5 h.
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
- Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
- Do chleba pasuje Smakowita Ekstra o śmietankowym smaku.