Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim

Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb razowy z suszonymi śliwkami jest dosyć popularnym wypiekiem, często spotykanym w piekarniach. Nic dziwnego, śliwki do razowego, lekko kwaskowatego chleba pasują idealnie i nadają mu naturalnej słodyczy. Z takim chlebem cudownie smakują wszelkiego rodzaju pasztety, ale także sery i twarożki.

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami, sezon na śliwki węgierki w pełni..dlatego postanowiłam sprawdzić, czy świeże owoce będą równie dobrze pasowały do pieczywa. Do wypieku chleba, oprócz zakwasu żytniego użyłam, aż trzech mąk razowych o typie 2000: pszenną, żytnią i orkiszową. Wyszedł z tego cudowny, jesienny chlebek.

Ps. Do ciasta można dodać łyżeczkę cynamonu, albo kardamonu!

Zdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Chleb razowy z węgierkami na zakwasie żytnim - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Chleb razowy ze śliwkami na zakwasie żytnim Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz 30 min Czas pieczenia: 45 min Calkowity czas: 5 godz 15 min Porcje: 1 Składniki
  • 150 g mąki żytniej razowej typ 2000
  • 200 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 150 g mąki orkiszowej razowej typ 2000
  • 130-150 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 150 g śliwek węgierek (wydrylowanych z pestek)
  • 400 ml letniej wody
  • łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą w misie, dodajemy sól oraz cukier. Robimy wgłębienie i dodajemy aktywny zakwas.
  2. Letnią wodę zaczynamy wlewać powoli i mieszać łyżką lub ręką składniki ciasta. W między czasie wrzucamy obrane z pestek śliwki (u mnie pokrojone w ćwiartki) i dalej mieszamy. Po ok. minucie składniki powinny być już połączone.
  3. Formę keksówkę (wymiary 12x22cm) smarujemy oliwą i obsypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Zwilżamy wodą dłonie i przekładamy ciasto, wyrównując jego wierzch ręką. Ciasto przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłe miejsce na 4-4,5 h.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Chleb pieczemy przez 20 minut, zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut.
  5. Upieczony chleb wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.
  6. Do chleba pasuje Smakowita Ekstra o śmietankowym smaku.

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze śliwkami i sezamem

Pszenno-orkiszowe bułeczki ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka ze śliwkami i rozmarynem

Bagietka ze śliwkami i rozmary…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb razowy ze śliwką

Chleb razowy ze śliwką

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com

Chleb orkiszowy na zakwasie ze śliwkami

Chleb orkiszowy na zakwasie ze…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gryczany z suszonymi śliwkami

Chleb gryczany z suszonymi śli…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka