Chleb razowy z suszoną śliwką i orzechami

Zdjęcie - Chleb razowy z suszoną śliwką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Gdy mam więcej czasu na upieczenie chleba niż zwykle, nigdy nie stawiam na proste rozwiązania. Chleb lubi, gdy ma się do niego cierpliwość, gdy się o niego dba i poświęca dużo czasu. A wtedy odwdzięczy nam się pysznym smakiem i konsystencją.

Dzisiaj postanowiłam poeksperymentować, podzieliłam więc przygotowywanie chleba na 3 etapy (a właściwie 2 nie licząc zaczynu). Dzięki tej metodzie chleb rośnie „jak na drożdżach” przez jego kilkukrotne pobudzanie

Rano, przed wyjściem do pracy mieszam zaczyn. Jeśli obawiacie się, że nie macie na to czasu, zakładam, że trwa to dosłownie 2 minuty.

Zdjęcie - Chleb razowy z suszoną śliwką i orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Następnie po powrocie z zaczynu zagniatam pierwsze ciasto, które rośnie przez ok. 2 godziny. Po upływie tego czasu dodaję do niego finalne składniki.

I etap (czyli zagniecenie ciasta z zaczynu) pozwala stworzyć sobie świetną bazę pod taki bochenek, jaki sobie wymarzysz. Do tej bazy można dodać dowolną mąkę i dowolne składniki. Ja dzisiaj postawiłam na orzechy i suszone śliwki (strzał w dziesiątkę!) a jutro pokażę wam jak różne mogą być efekty przez dodanie do bazy innych składników!

Chleb razowy z suszoną śliwką i orzechami Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 10 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn
  • 2 łyżki zakwasu pszennego
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 mąki pszennej razowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • I etap
  • cały zaczyn
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki soli
  • II etap
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g posiekanych suszonych śliwek
  • 200 ml wody

Instrukcja
  1. Przygotuj zaczyn. Pomieszaj wszystkie składniki w misce i odstaw je na minimum 6 godzin (max 8) w ciepłe miejsce pod przykryciem szmatki lub folii aluminiowej.
  2. Po upływie tego czasu do zacyznu dodaj składniki przewidziane w 1 etapie. Zagnieć aż ciasto uzyska jednolitą konsystencję i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
  3. Po upływie tego czasu do ciasta dodaj składniki z II etapu i zagnieć. Ciasto powinno mieć jednolitą, lekko klejącą konsystencję.
  4. Oprósz ciasto mąką, aby nie było klejące z zewnątrz i uformuj z niego podłużny bochenek.
  5. Ułóż bochenek na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i przykryj materiałową szmatką.
  6. Odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce jeszcze na ok. 2-3 godziny.
  7. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Umieść chleb w piekarniku i piecz ok. 30 minut aż zbrązowieje a po wsadzeniu w niego drewnianego patyczka, nie przyklei się do niego ciasto.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Weekendowa piekarnia #38 - Chleb z orzechami laskowymi i suszonymi śliwkami
3

Weekendowa piekarnia #38 - Chl…

Rodzinka Rodzinka
Notatki kulinarne

Chleb/bułki z orzechami i suszonymi śliwkami (na zakwasie)

Chleb/bułki z orzechami i susz…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Chutney śliwkowy na czerwonym winie

Chutney śliwkowy na czerwonym…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon

Chutney pomidorowo-śliwkowy
2

Chutney pomidorowo-śliwkowy

Tyna Tyna
In cooking we trust

Powidła- szybkie, łatwe i pyszne
1

Powidła- szybkie, łatwe i pysz…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Jesienny tort ze słonym karmelem
2

Jesienny tort ze słonym karmel…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Kokosowa granola

Kokosowa granola

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Owsianka z kawą zbożową

Owsianka z kawą zbożową

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto ze śliwkami z migdałową kruszonką

Ciasto ze śliwkami z migdałową…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Snickers bez pieczenia - ciasto na herbatnikach z kremem z mleka w proszku
2

Snickers bez pieczenia - ciast…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki

Sałatka z pieczonym serem Camembert - gluten free, LOW FODMAP

Sałatka z pieczonym serem Came…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art