Chleb razowy z musem gruszkowym na zakwasie

Chleb razowy z musem gruszkowym na zakwasie

Zdjęcie - Chleb razowy z musem gruszkowym na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Wczoraj, gdy nabrałam chrapki na chleb z musem gruszkowym, zaczęłam je kroić na małe kawałki. Dziękowałam sobie, że wpadłam na pomysł, żeby kupić ich znacznie więcej niż potrzebowałam do przepisu, gdyż nie mogłam się powstrzymać przed zjedzeniem ich zanim trafiły na patelnię. Uwielbiam gruszki, o tej porze roku są tak słodkie, że z powodzeniem zastąpią jakikolwiek deser na jaki ma się ochotę.

Ta słodycz też nieźle komponuje się z chlebem. Gdy tworzyłam chleb z batatami (które dały podobny efekt) i oregano skorzystałam z nowej metody wyrastania, której wcześniej nie testowałam w przypadku wypiekania chleba w foremce. Widząc efekt, jaki udało mi się uzyskać przy tamtym chlebie, powtórzyłam go i znowu udało się stworzyć niesamowity, miękki miąższ.

Jesienna pozycja, którą polecam wypróbować.

5.0 z 1 ocen

Chleb razowy z musem gruszkowym na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 9 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 9 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • 75 ml ciepłej wody
  • Ciasto właściwe:
  • 200 g gruszek
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Pokrój gruszki na małe kawałki, odmierz 200 g i wrzuć je na patelnię lub do garnka. Zalej je wodą do ich wysokości i gotuj aż woda wyparuje. Zmiksuj blenderem na gładką masę i wystudź.
  3. Po upływie czasu leżakowania zaczynu dodaj do niego wszystkie składniki na ciasto właściwe i zagnieć ciasto rękami, aby uzyskać jednolitą masę. Ciasto powinno mieć dosyć lepką konsystencję.
  4. Odstaw ciasto w misce w ciepłe miejsce na ok. 3 godziny.
  5. W tym czasie zagniataj ciasto co godzinę. Ostatni raz lekko zagnieć po 3 godzinach.
  6. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia. Przelej ciasto do foremki, posyp mąką i uklep w foremce.
  7. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  8. Wstaw foremkę z ciastem do piekarnika i piecz ok. 35 minut.
  9. Wyjmij ciasto z formy i z papieru i ostudź na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów