Chleb razowy z czosnkiem na zakwasie

Chleb razowy z czosnkiem na zakwasie

Zdjęcie - Chleb razowy z czosnkiem na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mam wielką słabość do pieczywa czosnkowego. Uwielbiam je od dziecka, szczególnie to niezbyt dobrej jakości, z ogromną ilością stopionego sera, które aż lepi się do palców od tłuszczu. Każdy ma swoje małe grzeszki.

Na co dzień zwalczam swoje żądze. Gdy przychodzę niedaleko bardzo popularnego rybnego baru, staram się ignorować docierający do moich nozdrzy rozbrajający zapach czosnku. I choć takiego pieczywa już dawno nie jadłam, cały czas wraca do mnie jego smak w wyobraźni.

Mam na to swój sposób. Czosnek przeciskam przez praskę i dodaję do chlebowego ciasta. Dzięki temu miąższ pachnie podobnie i ma cudowny smak, a ja nie mam wyrzutów sumienia po zjedzeniu wielkiej bomby kalorycznej. Spróbujcie i wy. Żeby was przekonać jeszcze mocniej, powiem, że nie wymaga on zagniatania.

Chleb razowy z czosnkiem na zakwasie Autor: Sliwka Czas przygotowania: 10 godz. Czas pieczenia: 35 min. Całkowity czas: 10 godz. 35 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 60 g mąki pszennej razowej
  • 60 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka zakwasu pszennego
  • Ciasto właściwe:
  • cały zaczyn
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 400 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 2,5 łyżeczki soli
  • 420 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj w misce składniki na zaczyn. Odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin.
  2. Po upływie tego czasu dodaj do miski wszystkie składniki na ciasto właściwe. Pomieszaj łyżką, aby stworzyły jednolite ciasto.
  3. Wyłóż 30-centymetrową foremkę papierem do pieczenia i przenieś do niej ciasto.
  4. Posyp mąką z góry i uklep ciasto w foremce.
  5. Odstaw foremkę jeszcze na ok. 4 godziny w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 30 minut aż chleb zbrązowieje.
  8. Wyjmij chleb z foremki i odlep papier. Odstaw do ostygnięcia na wyjętej z piekarnika kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów