Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami
Mąka pszenna razowa została stworzona do wypieków na zakwasie! Lubię ją mieszać z odrobiną mąki chlebowej i piec lekkie razowce, które dzięki temu nie są zbite, za to sprężyste.
Prosty chleb można dodatkowo wzbogacić o ulubione dodatki, dlatego do drobnych modyfikacji zawsze zachęcam czytelników. Dodatek bakalii, czy ziół może sprawić, że dany bochenek będzie niepowtarzalny!
Dzisiaj dodałam do ciasta na pszenny razowiec kawałki suszonych pomidorów i kaparów. Chyba nie muszę pisać, że wyszło smakowicie?
Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min. Porcje: 1 Składniki- 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
- 200 g mąki chlebowej (np. typ 650 lub wyższy)
- 200 g aktywnego zakwasu pszennego
- 4-5 suszonych pomidorów
- 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
- 2 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów
- łyżka suszonych ziół prowansalskich
- 1,5 łyżeczki soli * (lub mniej, ze względu na słone kapary)
- Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy odsączone z zalewy kapary, posiekane drobno suszone pomidory, zioła prowansalskie, oliwę i sól.
- Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
- Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą o posypujemy np. otrębami. Przekładamy do formy ciasto, wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.