Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami

Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami

Zdjęcie - Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Mąka pszenna razowa została stworzona do wypieków na zakwasie! Lubię ją mieszać z odrobiną mąki chlebowej i piec lekkie razowce, które dzięki temu nie są zbite, za to sprężyste.

Prosty chleb można dodatkowo wzbogacić o ulubione dodatki, dlatego do drobnych modyfikacji zawsze zachęcam czytelników. Dodatek bakalii, czy ziół może sprawić, że dany bochenek będzie niepowtarzalny!

Dzisiaj dodałam do ciasta na pszenny razowiec kawałki suszonych pomidorów i kaparów. Chyba nie muszę pisać, że wyszło smakowicie? :)

Zdjęcie - Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Chleb razowy na zakwasie z suszonymi pomidorami i kaparami Autor: Tosia Czas przygotowania: 4 godz. Czas pieczenia: 40 min. Całkowity czas: 4 godz. 40 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 350 g mąki pszennej razowej typ 2000
  • 200 g mąki chlebowej (np. typ 650 lub wyższy)
  • 200 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 4-5 suszonych pomidorów
  • 2 łyżki odsączonych z zalewy kaparów
  • 2 łyżki oliwy lub zalewy z suszonych pomidorów
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • 1,5 łyżeczki soli * (lub mniej, ze względu na słone kapary)

Instrukcja
  1. Mąki mieszamy ze sobą, dodajemy odsączone z zalewy kapary, posiekane drobno suszone pomidory, zioła prowansalskie, oliwę i sól.
  2. Stopniowo wlewamy letnią wodę i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem 5 minut.
  3. Formę keksówkę (10x22cm) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy oliwą o posypujemy np. otrębami. Przekładamy do formy ciasto, wyrównujemy wierzch zwilżoną wodą dłonią. Keksówkę przykrywamy ściereczką i stawiamy w ciepłym miejscu na 4 godziny.
  4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40 minut, następnie wyciągamy z formy i studzimy na kuchennej kratce.

3.1.09

Kategorie przepisów