Chleb razowy na zaczynie drożdżowym

Zdjęcie - Chleb razowy na zaczynie drożdżowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ostatnio stawiam na prostotę. Bo czasami mniej znaczy naprawdę więcej.

Tak jak w przypadku niektórych chlebów. Mój ulubiony Tartine na przykład, najlepiej wychodzi w czystej postaci. Dzięki temu można też dowolnie eksperymentować z dodatkami, bo każdy z nich będzie odpowiedni. Postanowiłam więc stworzyć kolejny „czysty” bochenek i skupić się na tym co najważniejsze- skórce i miąższu.

Chleby na długo-fermentującym zaczynie drożdżowym (poolish) skradły już niejedno serce. Przygotowanie go jest bardzo proste, leżakuje bez naszej ingerencji naprawdę długo, a wystarczy znikoma część drożdży, aby wyszedł świetnie. Zapomniałam o nim nieco i odłożyłam go na rzecz zakwasu, ale uznałam, że czas sobie przypomnieć dawniej stosowane przeze mnie metody.

Chleb ten upiekłam w żeliwnym garnku, zgodnie z instrukcjami zawartymi TUTAJ.

Jeśli nie macie żeliwnego garnka, można oczywiście zastosować najzwyklejsze pieczenie na blasze.

Chleb razowy na zaczynie drożdżowym Autor: Sliwka Czas przygotowania: 16 godz. Czas pieczenia: 30 min. Całkowity czas: 16 godz. 30 min.

Porcje: 1

Składniki
  • Zaczyn:
  • 75 g mąki pszennej razowej
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1/4 łyżeczki suszonych drożdży
  • Ciasto właściwe
  • 300 g zaczynu
  • 450 g mąki pszennej razowej
  • 200 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 450 ml ciepłej wody

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą w misce składniki na zaczyn i odstaw w temperaturze pokojowej na 12-16 h pod przykryciem folii.
  2. Po upływie tego czasu pomieszaj składniki na ciasto właściwe. Ciasto powinno być jednolite, nieco lepkie.
  3. Odstaw w temperaturze pokojowej na ok. 3 h. Po pierwszej godzinie zagnieć ciasto, następnie zrób to po kolejnej godzinie.
  4. Wyjmij ciasto na oprószony mąką blat i uformuj z niego kulę, obtaczając ją nieco w mące.
  5. Przełóż ciasto do wyłożonego szmatką koszyka do wyrastania chleba i zostaw tam jeszcze na ok. 1 godzinę.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Przenieś ciasto z koszyka na blachę i piecz ok. 30 minut.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Bagietki z zimną fermentacją

Bagietki z zimną fermentacją

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Bułeczki z sezamem al’a bajgle
1

Bułeczki z sezamem al’a bajgle

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na zakwasie
1

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb z płaskurki na zakwasie
1

Chleb z płaskurki na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb pszenny z płatkami owsianymi mieszany łyżką
1

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Bürli – tradycyjne szwajcarskie bułki z wodą drożdżową z winogron
1

Bürli – tradycyjne szwaj…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne