Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni
Bardzo się cieszę, że wzięłam udział w październikowym wypiekaniu. Zaproszenie tradycyjne otrzymałam od Amber, a chleb dla nas wybrała Małgosia, autorka Akacjowego bloga. Mój bochenek nie jest zbyt okazały, ale nie miałam małej formy, taką jaką podaje autorka. Jednak smak wynagrodził wszystko;-) Chleb jest przepyszny. Mój faworyt jeśli chodzi o wszystkie chleby jakie do tej pory piekłam. Polecam serdecznie!
Składniki: zaczyn:
- 115 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego 24 h wcześniej)
- 375 g mąki żytniej 720
- 300 g wody
Do zakwasu dodać wodę, wymieszać, następnie mąkę. Wystarczy wymieszać łyżką i zostawić na 14 – 16 godzin przykryte, w temperaturze pokojowej.
Ciasto chlebowe:
- cały zaczyn
- 485 g maki żytniej 720
- 80 g pestek dyni namoczonych na 2 h przed wyrabianiem chleba
- 375 ml wody
- 2 płaskie łyżeczki soli
Przygotowanie: Do zaczynu dodać wodę i całość dobrze połączyć w jednolitą masę (przydatna jest tu trzepaczka rózgowa). Następnie do powstałej masy przesiać przez sito mąkę, dodać sól i odcedzone pestki dyni. Całość dobrze wymieszać.
Foremki wyłożyć dobrze zgniecionym pergaminem, lekko wysmarować olejem. Następnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu z formy ostudzić na kratce. Najlepiej jeść po ok. 12 godzinach.
*Przepis przewiduje proporcje na dwie nieduże keksówki o wymiarach ok. 24 cm x 11 cm (mierzone u góry). Można oczywiście składniki podzielić na połowę i upiec jeden bochenek.
Udział w akcji brali: