Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem
Dzisiaj chleb pszenny. I to potrójnie pszenny! Dodałam do niego trzy rodzaje mąki pszennej: pszenną chlebową, pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową. Uwielbiam eksperymentować z rodzajami mąki. Efekty są zwykle zaskakujące nawet dla mnie, choć chleb piekę już od dłuższego czasu.
Tym razem jako dodatki służą mi suszone morele i mak. Połączenie może nie jest bardzo oczywiste, ale naprawdę świetnie ze sobą gra. Lubię słodkie dodatki w chlebie, a taką rolę spełniają morele w miąższu i makowa posypka.
Jeśli tylko macie zakwas pszenny, wypróbowanie tego przepisu to absolutna konieczność!:)
Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 6 godz. 25 min. Porcje: 1 Składniki- 85 g aktywnego zakwasu pszennego
- 75 g mąki pszennej chlebowej
- 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 285 g mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki soli
- 300 ml ciepłej wody
- garść poszatkowanych moreli
- mak (porcja do posypania)
- 1 białko
- Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza makiem i białkiem i zagnieć aż stworzą jednolitą masę.
- Ciasto powinno być w miarę elastyczne. Jeśli lekko się klei, obsyp niewielką ilością mąki z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
- Zagniataj intensywnie kilka minut.
- Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w wyłożonym materiałową szmatką koszu do wyrastania, lub w małej misce (szmatkę oprósz mąką, aby ciasto się do niej nie przykleiło).
- Przykryj chleb wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin do wyrośnięcia.
- Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Delikatnie przenieś chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj go białkiem. Obsyp makiem.
- Wstaw do piekarnika.
- Piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje.
- Odstaw do pełnego ostygnięcia.
- Posmaruj świeżą kromkę Smakowitą z masłem.