Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem

Zdjęcie - Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiaj chleb pszenny. I to potrójnie pszenny! Dodałam do niego trzy rodzaje mąki pszennej: pszenną chlebową, pszenną pełnoziarnistą i pszenną razową. Uwielbiam eksperymentować z rodzajami mąki. Efekty są zwykle zaskakujące nawet dla mnie, choć chleb piekę już od dłuższego czasu.

Zdjęcie - Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tym razem jako dodatki służą mi suszone morele i mak. Połączenie może nie jest bardzo oczywiste, ale naprawdę świetnie ze sobą gra. Lubię słodkie dodatki w chlebie, a taką rolę spełniają morele w miąższu i makowa posypka.

Zdjęcie - Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Jeśli tylko macie zakwas pszenny, wypróbowanie tego przepisu to absolutna konieczność!:)

Chleb pszenny z suszonymi morelami i makiem Autor: Sliwka Czas przygotowania: 6 godz. Czas pieczenia: 25 min. Całkowity czas: 6 godz. 25 min.

Porcje: 1

Składniki
  • 85 g aktywnego zakwasu pszennego
  • 75 g mąki pszennej chlebowej
  • 140 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 285 g mąki pszennej razowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 300 ml ciepłej wody
  • garść poszatkowanych moreli
  • mak (porcja do posypania)
  • 1 białko

Instrukcja
  1. Pomieszaj ze sobą wszystkie składniki poza makiem i białkiem i zagnieć aż stworzą jednolitą masę.
  2. Ciasto powinno być w miarę elastyczne. Jeśli lekko się klei, obsyp niewielką ilością mąki z zewnątrz, aby lepiej się zagniatało.
  3. Zagniataj intensywnie kilka minut.
  4. Uformuj z ciasta kulę i umieść ją w wyłożonym materiałową szmatką koszu do wyrastania, lub w małej misce (szmatkę oprósz mąką, aby ciasto się do niej nie przykleiło).
  5. Przykryj chleb wystającymi częściami szmatki i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 6 godzin do wyrośnięcia.
  6. Przed upływem czasu wyrastania rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  7. Delikatnie przenieś chleb na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i posmaruj go białkiem. Obsyp makiem.
  8. Wstaw do piekarnika.
  9. Piecz ok. 25-30 minut aż zbrązowieje.
  10. Odstaw do pełnego ostygnięcia.
  11. Posmaruj świeżą kromkę Smakowitą z masłem.

3.1.09

Przepisy z tych kategorii

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z figami

Chleb z figami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gruszkowy z imbirem

Chleb gruszkowy z imbirem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb żytni z żurawiną na zakwasie

Chleb żytni z żurawiną na zakw…

Tosia Tosia
Smakowity chleb